18 C
Knokke-Heist

Knokke-Heist voltooit 4de fase bedrijvenpark ’t Walletje na 2 jaar: groene zone met 170 bomen en buffervijver voorzien

Na een aanvraag van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSO) in juli 2020, nadert de 4de fase van bedrijvenpark ’t Walletje in Knokke-Heist na 2 jaar zijn voltooiing. De omgevingsvergunning werd verleend door het college op 8 januari 2021 en de werken vingen aan in maart van dat jaar. Met de afronding van dit project is het tijd om alles in beeld en tekst te brengen.

‘t Walletje 4 heeft 3 grote zones: een zone blijft eigendom van AGSO Knokke-Heist en de twee andere zones bestaan uit 18 kavels bestemd als bedrijfspercelen voor lokale ondernemingen. Alle kavels zijn al toegewezen en de eerste ondernemingen zullen waarschijnlijk in het najaar van 2023 hun bouw starten. Bovendien biedt ‘t Walletje 4 ook plaats aan de helihaven, zal de nieuwe brandweerkazerne daar zijn thuis vinden en komt er aan de kant van de Natiënlaan een snellaadstation met laadpalen voor elektrische auto’s en een afvalstraat.

Deze nieuwe bedrijvenzone is aangelegd met veel aandacht voor groen en natuur. Zo staan er maar liefst 170 bomen op de site waarvan de Spaanse aak (veldesdoorn) en de sierpeer de grootste groepen vormen. Daarnaast werden er ook bosplantsoen, klimplanten, groenblijvende hagen en graszones geplant. Een park en een vijver werden al aangelegd en dienen als een natuurlijke grens aan het fietspad. De vijver fungeert als bufferbekken voor het regenwater dat wordt opgevangen in de KMO-zone. Dankzij het gescheiden rioolstelsel komt het regenwater terecht in de vijver, die meteen al heel wat vogels in de omgeving aantrekt. Aan de vijver is ook een houten ponton voorzien met picknicktafel zodat toekomstige medewerkers daar ‘s middags aangenaam kunnen lunchen en genieten van de groene omgeving.

Met de aanleg van ‘t Walletje 4 vervolledigt Knokke-Heist een belangrijke fietsverbinding tussen Westkapelle en Knokke. De badplaats behaalt hiermee een van haar doelstellingen uit het Masterplan Fiets, namelijk de 4 deelgemeentes met elkaar verbinden. Dankzij deze fietspaden, zijn fietsers niet langer verplicht om de Natiënlaan te volgen en kunnen ze in plaats daarvan op een volledig vrijliggend fietspad aangenaam tussen deelgemeente Knokke en deelgemeente Westkapelle fietsen. Het fietspad start in het dorp van Westkapelle en loopt achteraan het basecamp van Club Brugge tot aan het kunstwerk La Flèche van Jean-Pierre Raynaud. Vanaf daar kunnen fietsers richting de balkonrotonde om zo via de Natiënlaan of de Kragendijk verder richting Knokke te fietsen. Op termijn wordt deze verbinding doorgetrokken doorheen de 2de golf tot in Duinenwater.

Naast de fietspaden komt er ook een tweede invalsweg voor auto’s en fietsen naar de bedrijvenzone op de Natiënlaan. De heraanleg van de Natiënlaan is nog volop bezig, maar langs beide zijden komen er volwaardige dubbelrichtingsfietspaden. Kom je van het binnenland? Dan kun je voorbij de Dorpsstraat linksaf slaan richting ‘t Walletje 4 en het snellaadstation.

‘t Walletje 4 is een grote stap voorwaarts voor Knokke-Heist en de lokale economie. Dankzij de nieuwe bedrijvenzone zullen er tal van ondernemingen zich vestigen, en ook voor de fietsers en automobilisten zal het makkelijker worden om deze zone te bereiken. Met aandacht voor groen en natuur is dit project een voorbeeld van duurzaamheid en ecologie. De badplaats blijft zo groeien en evolueren, terwijl het zijn kenmerkende charme en uitstraling behoudt.

Benieuwd naar het Masterplan Fiets? Surf dan naar www.knokke-heist.be/masterplan-fiets.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen