Home Knokke-Heist Knokke-Heist zet in op esthetiek: nieuwe regels voor vastgoedborden in werking

Knokke-Heist zet in op esthetiek: nieuwe regels voor vastgoedborden in werking

793

Knokke-Heist zet een stap richting een eleganter straatbeeld door nieuwe regelgeving voor vastgoedadvertenties. Deze regels treden vandaag in werking en omvatten beperkingen voor V-borden, L-borden, en platte borden of affiches.

Onze gemeente heeft haar algemene politieverordening aangepast om het straatbeeld te verfraaien. De gemeenteraad heeft op 30 maart 2023 besloten om het gebruik van V-borden op de begane grond te verbieden voor publicitaire doeleinden. Deze maatregel is vanaf vandaag, woensdag 5 april 2023, van kracht.

Daarnaast worden ook de regels omtrent ‘Te koop’ of ‘Te huur’ borden aangescherpt. Dit betreft niet alleen V-borden, maar ook L-borden (galgborden) en platte borden of affiches. De nieuwe reglementering, opgenomen in artikel 213/1, gaat in op 1 juni 2023. Zo krijgen immokantoren voldoende tijd om zich aan te passen aan de nieuwe richtlijnen.

Om het beeld van Knokke-Heist te verbeteren, zijn de volgende maatregelen genomen: • V-borden zijn niet langer toegestaan op de begane grond. Publiciteitsaffiches mogen dus niet meer uitsteken boven het straatniveau.

• V-borden op de verdiepingen mogen maximaal 80 cm bij 50 cm groot zijn. • Platte borden of affiches mogen niet groter zijn dan 1 m².

• Er mag maximaal één type bord worden gebruikt, zonder combinaties. Meerdere immokantoren dienen samen te werken voor één affiche.

• Zodra een pand verkocht of verhuurd is, dient het ‘Te koop’ of ‘Te huur’ bord binnen 14 dagen na het ondertekenen van de overeenkomst verwijderd te worden.

• Borden mogen geen indicatie geven dat het pand reeds verkocht of verhuurd is. Bij nieuwbouw of renovatie van een pand met meerdere entiteiten op één adres, mag slechts één ‘Te koop’ of ‘Te huur’ bord worden opgehangen, met een maximale afmeting van 1 m² per entiteit.

De bijgewerkte artikelen 25, 211 en 213 zijn te vinden in de algemene politieverordening. Met deze nieuwe regels hoopt Knokke-Heist haar positie als een van de meest stijlvolle en aantrekkelijke badplaatsen van België te verstevigen. Echter, zullen de nieuwe regels ook de gewenste impact hebben? En welke gevolgen zullen ze hebben voor immokantoren en huiseigenaren in de regio? De tijd zal het leren.