41-jarige man uit Knokke-Heist krijgt 4 jaar cel voor schuldig verzuim en het ter beschikking stellen van woning aan druggebruikers
Een 41-jarige man uit Knokke-Heist, genaamd Raoul S., is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor schuldig verzuim en het ter beschikking stellen van zijn woning aan druggebruikers. In het afgelopen jaar zijn al drie drugsdoden gevallen in het huis van Raoul S., waaronder zijn eigen broer. Op 8 juli vorig jaar heeft de vader van de beklaagde de hulpdiensten gebeld nadat hij een levenloos lichaam had gevonden in de woning van zijn zoon. De man bleek te zijn gestorven aan een overdosis heroïne volgens de wetsdokter en toxicoloog.
Op het moment dat het lichaam werd gevonden, was Raoul S. nergens te bekennen. De politie heeft zijn woning verzegeld, maar op 10 juli bleek het zegel verbroken te zijn en kon Raoul S. worden gearresteerd. In eerste instantie ontkende hij betrokkenheid, maar later heeft hij bekend samen met het slachtoffer drugs te hebben gebruikt. Toen het slachtoffer bewusteloos raakte, heeft Raoul S. geprobeerd hem te reanimeren. Na een kwartier gaf hij echter op omdat hij te moe was. Het slachtoffer was hoogstwaarschijnlijk al op 4 juli overleden volgens het Openbaar Ministerie. Opvallend is dat Raoul S. op 6 juli nog enkele mannen in zijn woning heeft ontvangen, maar ook toen heeft hij geen hulpdiensten gebeld.
Dit is niet de eerste keer dat er in de woning van Raoul S. een drugsdode is gevallen. In 2015 overleed zijn broer door een fatale overdosis en kreeg Raoul S. 10 maanden cel voor schuldig verzuim, waarvan de helft met uitstel. In 2021 stierf er opnieuw een man in zijn woning na het gebruik van drugs, maar toen heeft hij wel de hulpdiensten gebeld en werd hij niet vervolgd.
De verdediging heeft de feiten niet betwist en stelt dat Raoul S. mensen laat verblijven in zijn woning zodat hij samen met hen drugs kan gebruiken of drinken. Hij heeft het slachtoffer niet verder gereanimeerd omdat hij doorhad dat het te laat was en heeft de hulpdiensten niet gebeld uit angst om niet op reis te kunnen gaan met zijn vader.
Ondanks eerdere veroordelingen voor schuldig verzuim, blijft Raoul S. zijn woning ter beschikking stellen aan drugsgebruikers. Welke maatregelen moeten er worden genomen om deze praktijken te stoppen?