Home Politiezone Damme/Knokke-Heist Knokke-Heistenaars 565.000 euro armer door web-oplichters

Knokke-Heistenaars 565.000 euro armer door web-oplichters

De lokale politie Damme/Knokke-Heist waarschuwt opnieuw voor cybercriminelen. “De voorbije week deden zeventien inwoners aangifte bij ons politieteam met een gezamenlijk nadeel van minstens 565.000 euro”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “De oplichters zijn inventief en gebruiken onder meer de populaire kanalen Messenger en WhatsApp om anderen op te lichten. Spijtig genoeg blijven ook de sms en e-mail een klassieker om valse berichten te versturen. Het grootste nadeel ondervond een inwoner door een valse, online advertentie voor bitcoin-beleggingen.”

Hoe gaat een oplichter te werk

  • Oplichting via Messenger

De oplichter hackt een profiel en spreekt enkele ‘vrienden’ aan. Hij vraagt hun gsm-nummer zodat ze kunnen deelnemen aan een (foto)wedstrijd. De vrienden ontvangen via sms een code en moeten deze opnieuw doorgeven aan de oplichter. Op dit moment gaat een bedrag van hun telecomfactuur of krijgen ze geen toegang meer tot hun Facebook-, Facebook Messenger- of Instagramprofiel. De oplichters maken soms ook een bestaand profiel na.

  • Oplichting via WhatsApp

De oplichter stuurt met een onbekend nummer een bericht naar een ouder. In dit bericht zegt het ‘kind’ dat hij een nieuw gsm-nummer heeft omdat zijn toestel defect is. De oplichter vraagt een dringende VISA-rekening of factuur te betalen. Wanneer de ouder zijn kind belt, zit er ruis op de lijn waardoor een gesprek niet mogelijk is.

  • Oplichting via sms of e-mail (bankphishing)

De oplichter vraagt via sms of e-mail de persoonlijke en bankgegevens op. Wanneer hij deze ontvangt, bekijkt hij de laatste verrichtingen van het slachtoffer. De oplichter belt het slachtoffer ook op om de verrichtingen te overlopen. Dit versterkt het vertrouwen dat het om een echte bankbediende gaat. De oplichter vraagt het slachtoffer geld over te schrijven naar de bankkluis omdat er verdachte transacties waren.

  • Oplichting via advertenties voor bitcoin-beleggingen.

De oplichter plaatst een online advertentie voor bitcoin-beleggingen. Met een klik komt het slachtoffer op een website waar hij zijn contactgegevens moet invullen. Een ‘trader’ van een professioneel ogend crypto exchange platform belt het slachtoffer op. Dit is een online platform waar je virtuele valuta kan aankopen. De oplichter begeleidt het slachtoffer bij zijn ‘investering’ en neemt ook vaak de computer over. Zo kan hij meekijken naar de rekeningen en het slachtoffer overhalen nog meer te investeren.

Opgelet! Er bestaan veel varianten op bovenstaande oplichtingstechnieken. Wees online op je hoede en trap niet in de val. Ga voor tips naar www.TrapNietInDeVal.be of www.safeonweb.be.

Ben je opgelicht

Werd je het slachtoffer van oplichting? Doe aangifte bij de lokale politie in het politiecentrum in de Van Steenestraat 10 in Knokke-Heist. Je kan ook terecht bij het Meldpunt van FOD Economie op www.meldpunt.belgie.be.

- Advertisment -

Lees ook dit

Martin Vanden Broucke bouwde op z’n 73ste opnieuw een kerststal

Gepensioneerde slager en ondernemer Martin Vanden Broucke (73) bouwde afgelopen week weer zijn traditionele kerststel op aan het Heldenplein. Dat de indrukwekkende stal van...

Vic baron Swerts schenkt piano aan AZ Zeno

De inkomhal van de campus in Knokke-Heist straalt rust en openheid uit. De perfecte setting voor een streepje muziek. “Iedereen die zin heeft, mag...

Doek valt over Kneistival

In onze weekend magazine hetzoute.com kon je dit weekend lezen dat Kneistikrant verdwijnt. Afgelopen zomer werd het festival al eens geannuleerd door het coronavirus....

Recente reactie van onze lezers