17.9 C
Knokke-Heist

Knokke-Heistse en Damse inwoners reageren op afkoelende vastgoedmarkt

De inwoners van Knokke-Heist en Damme reageren op de recente vastgoedbarometer van Notaris.be, die aangeeft dat de vastgoedmarkt in België stilaan begint af te koelen. Volgens de barometer zijn huizen in Knokke-Heist het duurst in het land met een gemiddelde prijs van €860.685, terwijl huizen in Damme een gemiddelde prijs hebben van €413.294.

Sofie VdH., een inwoner van Knokke-Heist, zei: “Ik ben niet verbaasd dat huizen hier zo duur zijn, aangezien we hier aan zee wonen en dus veel toeristen trekken. Maar het is wel moeilijk voor jonge gezinnen om hier een huis te kopen.”

Daarnaast, Tom V., een inwoner van Damme, zei: “Ik ben blij dat de vastgoedmarkt afkoelt, want ik denk dat veel mensen hier in Damme een huis kunnen kopen tegen een redelijke prijs. Maar ik begrijp dat het moeilijk is voor mensen die in Knokke-Heist wonen, aangezien de prijzen daar echt extreem hoog zijn.”

De afkoeling van de vastgoedmarkt is het gevolg van een cocktail aan redenen, waaronder stijgende rentevoeten en onzekerheid door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, volgens Bart Van Opstal van Notaris.be. Hoewel het moeilijk is voor sommige inwoners om een huis te kopen, biedt het ook kansen voor andere kopers om een eigen woning of appartement te vinden tegen een redelijke prijs.

De feiten

De vastgoedmarkt in België begint af te koelen, zo blijkt uit de meest recente Vastgoedbarometer van Notaris.be, de federatie van de notarissen. Op jaarbasis stegen de prijzen nog steeds met 8,2 procent, maar in vergelijking met de inflatie van 2,5 procent zijn de prijzen eigenlijk gedaald met -1,8 procent in Vlaanderen, -3,1 procent in Brussel en -4,3 procent in Wallonië.

Volgens Bart Van Opstal van Notaris.be, is de afkoeling het gevolg van “een cocktail aan redenen”, waaronder stijgende rentevoeten en onzekerheid door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Hij voegde toe: “Opmerkelijk is dat we 7 procent minder transacties zagen in vergelijking met vorige jaren, het was lang geleden dat we zo’n afkoeling zagen.”

De gemiddelde prijs van een huis varieert sterk per regio, met de hoogste prijzen in Brussel met een gemiddelde van €575.000, gevolgd door Vlaanderen met €350.000 en Wallonië met €270.000. Er zijn ook grote verschillen tussen de provincies, met Knokke-Heist als de duurste plaats met een gemiddelde prijs van €860.685 en Limburg als de goedkoopste provincie met een gemiddelde prijs van €280.000.

Opvallend is dat het aantal jonge kopers fors is toegenomen, met bijna een op de drie kopers jonger dan 30 jaar. Van Opstal zei: “Veel jongeren zien de bui al hangen: de rentevoeten voor hun krediet zijn behoorlijk aan het stijgen en ze willen daarom het zekere voor het onzekere nemen.”

Er is echter goed nieuws voor wie op zoek is naar een eigen woning of appartement, aangezien de vastgoedmarkt stilaan afkoelt. Van Opstal concludeerde: “Het was een opmerkelijk jaar voor het vastgoed, maar de afkoeling geeft kansen voor kopers om een eigen woning of appartement te vinden tegen een redelijke prijs.”

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen