HomePolitiekKomen er nog treinen dit weekend?

Komen er nog treinen dit weekend?

Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS, vraagt in een brief aan de regering dat er een oplossing komt voor het “onbeheersbare” probleem dat reizigers naar de kust enkel aan het raam mogen zitten. Als die er niet komt, zo dreigt ze, dan rest haar niets anders dan het treinverkeer naar de kust stop te zetten. Een goed idee denken heel wat kustbewoners. Want in deze corona-periode kunnen ze aan de kust al die dagtoeristen missen als kiespijn. “Knokke-Heist zit al vol genoeg met haar eigen inwoners en tweede verblijvers”, zegt plusinwoner Johan Vandeweeghe uit Diest.

Voorlopig valt haar brief op een koude steen in regeringskringen. Minister van Mobiliteit en vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) – nochtans ook een heel koele minnaar van het systeem – laat in een reactie weten dat het hier om een beslissing van het Overlegcomité gaat. “Die zijn moeilijk voor iedereen, maar moeten worden uitgevoerd. De maatregelen gaan in vanaf zaterdag en het is aan de NMBS om dat te operationaliseren. Daarna zullen we de maatregelen evalueren.”

Gilkinet beschouwt de brief van Dutordoir niet als een “ultimatum”. “Ik begrijp het standpunt van mevrouw Dutordoir en de NMBS. Het is een maatregel die moeilijk toe te passen is. Haar boodschap is dat de NMBS meer steun nodig heeft. Wat beslist is, is beslist. Dat moet worden toegepast, maar wel met de steun van iedereen. We zullen de NMBS niet alleen laten.” Intussen roept hij ook de bevolking op om de NMBS te “helpen”, “door niet alleen de kust als bestemming te kiezen”.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers