HomeZwinregioZeebruggeKomende week kan het druk worden in de haven van Zeebrugge

Komende week kan het druk worden in de haven van Zeebrugge

De haven van Zeebrugge waar het op bepaalde terminals nu al druk is…. verwachten nog meer drukte nu het scheepvaartverkeer in het Suezkanaal kan hernemen. Bijna een week lang blokkeerde de Ever Given het kanaal, nadat het was gestrand op de oever. Honderden vrachtschepen moesten daardoor wachten om door het kanaal te varen. Nu dat weer kan, zal het in Zeebrugge als dat hun bestemming is zeer druk worden, omdat er meer containerschepen tegelijkertijd zullen toekomen.

“Sinds gisteren is de transit hervat en dat gebeurt tegen het dubbele tempo”, zei scheepvaartspecialist Stefan Verberckmoes op Radio 1 woensdagmorgen. “Er zullen dus veel meer schepen gelijktijdig komen en die zullen over ruim een week in de Europese havens arriveren.”

“Dit komt ook op een slecht moment omdat de havens hier moeite hebben om de importvolumes te volgen. Er wordt veel meer lading verscheept tijdens de coronacrisis omdat er veel meer geld uitgegeven wordt aan verschillende producten. Zelfs zonder het incident in het kanaal hadden de havens al moeite om te volgen.”

“Bovendien staat de export voor de schepen die nu op komst zijn ook al klaar op de terminals, die staan daar nu ook in de weg, dus dat leidt ook tot files.” Volgens Verberckmoes zullen de rederijen daardoor misschien wel havens overslaan om tijd te winnen. “De havens en de rederijen zullen dus flexibel moeten zijn.” 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers