15 C
Knokke-Heist

Kunstenaar en Knokke-Heistenaar Cedric Peers mocht gastcollege geven in de universiteit van Leiden

Cedric, de pop-art kunstenaar uit Knokke-Heist die enkele jaren geleden werd aangevallen door het champagnemerk Dom Pérignon, was deze week te gast als spreker aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Het David-Goliath verhaal dat zich een tijdje geleden afspeelde, kende een positieve afloop voor de kunstenaar en de vrijheid van kunst in het algemeen.

Het verloop en de uitkomst van deze zaak waren juridisch zo interessant dat ze als casus worden gebruikt in de lessen van Prof. Dr. D.J.G. Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht en tevens advocaat bij Visser Schaap & Kreijger te Amsterdam.

Volgens Professor D.J.G. Visser is “de zaak van Dom Pérignon tegen Cedric heel belangrijk omdat deze de hoogste rechter in de Benelux de gelegenheid bood om in een mooie uitspraak te benadrukken dat de kunstvrijheid in de regel zwaarder weegt dan de commerciële belangen van merkhouders. Het komt niet vaak voor dat een kunstenaar de moed en het uithoudingsvermogen heeft om weerstand te bieden aan de vorderingen van een groot bedrijf. Cedric heeft de kunst een grote dienst bewezen.”

Cedric zelf zegt: “Ik ben blij dat ik destijds de verdediging ben aangegaan en de juiste juristen heb kunnen vinden voor deze complexe materie. Merkenrecht en kunst zijn niet voor iedere advocaat weggelegd… Daarnaast is het voor de meeste kunstenaars helemaal geen optie om zich te verdedigen tegen machtige multinationals, dus men legt zich al snel neer bij de eisen van een sterke tegenpartij. In zo’n geval moet men niet altijd het aangetekend schrijven van de tegenpartij voor waar aannemen… Ik ben blij dat ik dit niet heb gedaan en dat het Benelux Gerechtshof onze argumentatie heeft gevolgd. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en maakt Dom Pérignon nog steeds deel uit van mijn verschillende pop-art thema’s. Het champagnehuis heeft me altijd geïnspireerd omdat ze de beste zijn in hun categorie wat perceptie van luxe betreft.”

Vorig jaar opende Cedric een nieuwe “Cedric Gallery” op de Lippenslaan 150 in Knokke, waar professor Visser hem kwam bezoeken. Cedric voelde zich vereerd om als gastspreker te worden uitgenodigd en dat zijn rechtszaak kan bijdragen aan de vorming van toekomstige juristen die zich specialiseren in intellectueel eigendomsrecht. Kunst en recht komen niet vaak met elkaar in aanraking, maar als het gebeurt, is een juridische specialist een must.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen