5.9 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Kunstenaar Koen Vanmechelen bij Rasson Art Gallery

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) is een internationaal gevierde conceptuele kunstenaar en vanaf 14 januari te zien bij Rasson Art Gallery in de Dumortierlaan.

Zijn baanbrekend werk gaat over bioculturele diversiteit en identiteit. Centraal in zijn oeuvre staat de kip, die in zijn projecten zowel een kunstwerk als een metafoor voor de samenleving is. Door in zijn werk de wisselwerking tussen kunst, wetenschap en filosofie samen te brengen en te onderzoeken, reflecteert Vanmechelen op ons mondiale erfgoed en onderzoekt hij de manier waarop we ervoor kiezen te leven en te evolueren. Multi-disciplinaire wetenschappelijke samenwerkingen en maatschappelijke betrokkenheid zijn een integraal onderdeel van Vanmechelens benadering. Deze samenwerkingen leverden hem een eredoctoraat van de Universiteit Hasselt (2010) en de Golden Nica Hybrid Art award (2013) op.

Vanmechelens kunstwerken zijn even divers en hybride als de Cosmopolitan Chicken zelf: een unieke mix van schilderijen, tekeningen, fotografie, innovatieve 3D-technieken, video, installaties en houten sculpturen. Dit alles vloeit voort uit Vanmechelens overtuiging dat kunst in de maatschappij thuishoort, in interactie met mensen. De belangrijkste lopende projecten van de kunstenaar hebben een consistente focus op de gemeenschap: Cosmogolem, een wereldwijd kunst gebaseerd kinderrechtenproject; het Wandelende Ei, een vruchtbaarheidsproject in ontwikkelingslanden; en Combat, een project ter nagedachtenis aan WO1. In 2011 werden de stichtingen die deze werken ondersteunen gegroepeerd in een nieuw instituut, de Open Universiteit van Diversiteit.

Vanmechelen heeft zijn werk op bijna alle continenten gepresenteerd, van de V.S. tot China en van IJsland tot Senegal. In België werd zijn werk tentoongesteld in verschillende musea en op verschillende plaatsen: de Verbeke Foundation, Watou, Museum M en Z33. Hij nam ook deel aan solo- en groepstentoonstellingen in onder meer de National Gallery (Londen), Victoria and Albert Museum (Londen), Museum Kunst Palast (Düsseldorf), Muziekgebouw aan ’t IJ (Amsterdam), Macro (Rome), MAD Museum (NY), Belvedere (Wenen), ZKM (Karlsruhe) en Pushkin Museum (Moskou). Zijn werk was te zien op de biënnales van Venetië, Moskou, Havana, Dakar en Poznan, op de Triënnale van Guangzhou, op de World Expo Shanghai 2010, op Manifesta 9, en op dOCUMENTA (13).

Vanmechelen woont in Meeuwen-Gruitrode, in het noordoosten van België. Hij is ereburger van zijn geboortestad Sint-Truiden. Sinds 2017 is de kunstenaar gevestigd in zijn nieuwe studio, LABIOMISTA, gebouwd door de Zwitserse architect Mario Botta. LABIOMISTA is gevestigd op het terrein van een voormalige openbare zoo in Genk en zal in het voorjaar van 2018 opengaan voor het publiek. Naast het atelier van de kunstenaar komt er een cultuur- en dierenpark en een educatief en onderzoekscentrum, waaronder de Open Universiteit voor Diversiteit.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over