18.9 C
Knokke-Heist

Kust goedkoper, Knokke-Heist blijft duur

De kustlijn is niet langer het domein van duur vastgoed. In het laatste kwartaal van 2022 is de prijs van een appartement aan de kust gedaald, volgens cijfers van vastgoeddataplatform Realo. Terwijl de prijzen in het binnenland juist stegen, daalde de prijs aan de kust met 0,67 procent.

De stormloop op appartementen aan de kust door Covid-19 en lockdowns heeft uiteindelijk niet geleid tot blijvende prijsstijgingen. Echter, in Knokke-Heist is de situatie nog altijd anders. Daar steeg de gemiddelde prijs van een appartement in het laatste kwartaal van vorig jaar nog met bijna 3 procent.

“Ik heb eindelijk mijn droom appartement aan de kust kunnen kopen dankzij de daling van de prijzen. Ik had het nooit voor mogelijk gehouden.” – Sofie Vandenheede

Vastgoedexpert Alex Dewulf ziet de hogere hypotheekrente van 2022 als de grootste factor voor de dalende trend in de vastgoedmarkt. De stijgende rente heeft geleid tot minder verkopen vanaf de zomer. Het duurdere vastgoed en tweede verblijven houden beter stand, maar ook zij zijn niet helemaal immuun.

Voor 2023 verwachten Dewulf en Realo geen beterschap, tenzij er plotselinge veranderingen komen, zoals een oplossing voor de oorlog in Oekraïne of een daling van energieprijzen.

“Ik wilde altijd al een appartement aan de kust kopen, maar de hoge prijzen hielden me tegen. Ik ben blij dat ik nu de kans heb gekregen om mijn droom waar te maken. Al hebben we nu gekocht in Blankenberge en niet in Knokke-Heist” – Marieke Van Es.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen