Het ziet er naar uit de tweede verblijvers pas vanaf 8 juni naar onze kust zouden mogen komen. De kustburgemeesters verklaarden zich vorige week na overleg nog bereid om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw toe te laten. Maar daar besliste de Nationale Veiligheidsraad dus anders over.

“Er wordt nu streng gecontroleerd en nog merken we dat er tweedeverblijvers toekomen en dus tussen de mazen van het net glippen. Van zodra mensen vrij op bezoek kunnen komen bij elkaar, wordt het onmogelijk om daar de tweedeverblijvers nog uit te pikken”, zegt burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA). Dumery is daarom van plan om de voedingskramen op de markt toe te laten om zo de druk van extra inwoners op de supermarkten te verlichten.

Ook burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a) betwijfelt of de politie de regel nog kan handhaven. “Hoe meer de regels worden versoepeld, hoe meer we moeten rekenen op het gezond verstand van de mensen. Ik ga mijn diensten niet vragen het onmogelijke te doen. De focus van onze politiediensten zal eerder liggen op het controleren van social distancing en samenscholingen.”

Daarnaast deelt ook de burgemeester van Oostende die mening. “Wij willen zeker niet ingaan tegen de Veiligheidsraad maar het is de realiteit dat we het verbod op tweedeverblijvers niet meer kunnen handhaven. Door de versoepeling kunnen mijn politiediensten dat simpelweg niet meer controleren”, aldus burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

De houding van onze gemeente is intussen ook duidelijk na de Nationale Veiligheidsraad van woensdag. Na meer dan 600 pv’s voor niet-essentiële verplaatsingen heft ons gemeentebestuur de controles aan de gemeentegrenzen op. Door de nieuwe versoepeling worden controles op tweedeverblijvers en andere dagtoeristen onmogelijk. De focus verlegt zich naar het controleren op social distance en samenscholingen. “Maar we blijven de federale regering volgen”, aldus burgemeester Lippens.

3 REACTIES

 1. De grote ” staatsman” van Oostende heeft wel een beetje de neiging om zich als het groot orakel van de kust voor te stellen , gezond verstand moeten we allen gebruiken en een beetje geduld ,

 2. Bij onze buren in zeeuws-vlaanderen zijn sedert 1 mei nachtverblijf toegestaan voor eigenaren van tweede verblijven en kunnen recreatieondernemers 15 % van hun slaapplaatsen verhuren . Na 22 mei wordt vermoedelijk meer toegestaan. Waar blijft ons land ?

 3. Beste Allemaal
  Wij zijn jaren gelden in Knokke komen wonen.( geëmigreerd)
  Vanwege de mooie straten veel zeer veel groen en de vriendelijkheid gastvrijheid van de mensen.
  Inderdaad zijn er dikke nekken maar die zijn er overal.
  Ik begrijp niet goed waarom de 2 e verblijvers zo worden bekritiseerd.
  We hebben langs de hele kust 90.000 2 e verblijvers.
  Dat is voor de lokale winkeliers omzet.
  Ik heb een horecagelegenheid in Schilde dacht u nu dat daar geen dikke nekken lopen.
  Er zullen altijd en overal minder sociale mensen zijn.
  We hebben elkaar nu heel hard nodig zeker de handelaars .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here