HomeCultuur“La double vue” van de kunstenaar Jean-Michel Folon bij Guy Pieters Gallery...

“La double vue” van de kunstenaar Jean-Michel Folon bij Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist

Folon-scooter vanaf 1 mei 2021 in Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist

De reis is altijd belangrijker dan het doel (Folon)  

Vrijheid en reizen zijn twee thema’s die terugkomen in het werk van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Rijden met een YDRA Retro is ook reizen en genieten van een gevoel van vrijheid. En nog meer wanneer de scooter de subtiele gradaties van blauwe kleuren heeft die zo kenmerkend zijn voor het artistieke universum van Folon.  

De inspiratie: La double vue 

De Folon-scooters zijn geïnspireerd op het werk “La double vue” uit 1972. Binnen een metalen structuur met de vorm van ronde glazen, integreert hij twee zeefdrukken met een kleurverloop van intens blauw. Zijn personage wandelt te midden van azuurblauwe valleien. Zijn gelaatstrekken zijn beperkt tot een rode bril, het focuspunt. De bevreemding is totaal. De dageraad breekt aan.  

Folon zette vaak een bril op. Hij had er kasten vol van: ronde en vierkante brillen, dikke en dunne, meerdere oogheelkundige brillen tot die o zo vereerde bril van zijn favoriete schilder Giorgio Morandi. De bril…het dubbele zicht (la double vue), de helderziendheid van de kunstenaar. Een bril om verder te kijken dan de realiteit, waar de blik hallucineert en nieuwe sferen binnendringt.  

Folon en Knokke-Heist 

Als kind bracht Folon vaak zijn vakanties door in Knokke. Het is dan ook geen toeval dat op het strand van Knokke, ter hoogte van de Parmentierlaan, een beeld van Folon te bewonderen is. Voor dit beeld, getiteld “De zee, die grote beeldhouwer”, liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte, terwijl de naam ontleend is aan het kunstessay van Marguerite Yourcemar, “De tijd, de grote beeldhouwer”. 

De man met de hoed, die zo vaak terugkomt in het werk van Folon, is ook te zien op de Folon-scooter. Vanaf 1 mei en dat gedurende de hele zomer is de Folon-scooter te bewonderen in de Guy Pieters Gallery aan de Zeedijk – Het Zoute in Knokke-Heist. 

Linda en Guy Pieters waren goed bevriend met Jean-Michel Folon. Zij steunen dit initiatief dan ook ten volle.   

Beperkte serie: slechts 50 exemplaren 

In samenwerking met de Fondation Folon, worden slechts 50 genummerde exemplaren van de Folon-scooter geproduceerd. 
De exclusieve scooter kost 4.895 EUR (inclusief BTW) en is te bestellen via de lokale YDRA-dealer: https://www.ydra.eu/nl/waar-kopen/ 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers