13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Landschapspark ten oosten van de Rampe krijgt opwaardering

In het kader van het globaal project ‘Doortocht Heist’ start vanaf 1 september 2021 de herinrichting van het landschapspark ten oosten van De Rampe. De zone van het landschapspark ten noorden van de Knokkestraat wordt volledig heraangelegd. 

Landschapspark van 15 000 m2 

Doel is namelijk een opwaardering van de beeldkwaliteit van de huidige vrij banale graszone, en het gebruik van die groensite sterker te activeren. Om dit te kunnen realiseren wordt de bestaande beplanting herdacht. Het huidige groen is namelijk beperkt in aantal soorten (voornamelijk populieren) en heeft een geringe ecologische waarde. 7200 m² aan bos zal daarom gerooid worden. Het gemeentebestuur engageert zich echter om dit bos te compenseren met 150 %. In het stadsrandbos in Duinenwater wordt namelijk 10 800 m² bos opnieuw aangeplant. Bovendien wordt het gebied zelf ook omgevormd tot een multifunctioneel groen landschapspark van maar liefst 15 000m². In totaal is deze opwaardering dus goed voor 2,5 hectare groen. 

Netwerk van paden verbindt centrum van Heist met groene long 

Doorheen de landschapstuin komt bovendien een groter netwerk aan paden, met vlotte trage verbindingen tussen het Directeur-generaal Willemspark en het centrum van Heist, waardoor als het ware het “Bosje van Heist” dichter bij het bebouwde centrum wordt gebracht. Verder is ook een wandelpad langs de vernieuwde parkeerstrook van de Elizabetlaan voorzien. Daarnaast worden er met de realisatie van dit landschapspark een veel grotere diversiteit aan bomen bijgeplant. De aanplant gebeurt zeer stapsgewijs zodat een vlotte overgang in biodiversiteit doorheen de jaren op het ritme van de natuur kan gerealiseerd worden. 

2 fases 

Het volledige landschapspark wordt in twee fases aangelegd. Fase 1 betreft het stuk tussen de Krommedijk en de Polderstraat. Deze werkzaamheden starten in september 2021 en zullen tegen juni 2022 afgerond zijn. 

Fase 2 betreft het stuk tussen de Polderstraat en de Noordstraat, maar zit in een andere aanbesteding die normaal gezien start in september 2022. In die tweede fase zit de renovatie en de inkorting van de voetgangerstunnel, net als de aanleg van de nieuwe pleintjes als integraal onderdeel van het landschapspark. 

Verkeersmaatregelen 

Voor de periode vanaf 1 september 2021 tot eind juni 2022: 

  • De werfzone is volledig ontoegankelijk op enkele voetgangersdoorsteken na 
  • De parkeerstroken langsheen de Elizabetlaan blijven steeds beschikbaar 
  • De parkeerstroken langs de Knokkestraat kunnen mogelijks gedeeltelijk en tijdelijk als werfzone gebruikt worden 
  • De voetgangerstunnel richting Parkstraat kan steeds in gebruik blijven 
  •  

Hinderbeperkende maatregelen   

De hinder in de Knokkestraat ten gevolge van de werken blijft erg beperkt. Doorsteken doorheen het park worden in minderhinder-steenslag voorzien en parkeermogelijkheden blijven maximaal behouden. 

Lees ook deze artikels

1 REACTIE

  1. Jammer dat bij fase 2 het gras en de struiken worden vervangen door BETONNEN pleintjes zoals duidelijk op de foto te zien is.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!