23.7 C
Knokke-Heist

Let op: criminelen misbruiken incassobureau Doma

Onschuldige burgers en ondernemers in onze regio worden de laatste tijd door criminelen die de naam van incassobureau Doma Incasso uit Zonhoven misbruiken gecontacteerd. Honderden of zelfs duizenden keren stuurden ze verdachte mails met een zogenaamde openstaande schuld voor afvalstoffenheffing en rioolbelasting. Het Centrum voor Cybersecurity geeft aan hoe je deze oplichtingspogingen kunt herkennen en waar je een verdachte mail naar kan sturen.

In deze mails, die en masse naar alle mogelijke mailadressen gestuurd worden, pretenderen de oplichters dat ze ingeschakeld zijn door de gemeente om een schuld van 252,15 euro voor afvalstoffenheffing en rioolbelasting te incasseren. Het incassobureau Doma Incasso uit Zonhoven is ondertussen overspoeld met verdachte mails en telefoons, maar kan niets anders doen dan de mensen aan te raden niet te betalen en een klacht in te dienen tegen onbekenden.

Het Centrum voor Cybersecurity meldde vorig jaar 6 miljoen oplichtingspogingen, een stijging van 1,5 miljoen ten opzichte van 2021. Toch wordt lang niet elke oplichtingspoging gemeld, dus blijf altijd waakzaam en check de afzender en of je met naam wordt aangesproken in de mail.

Het CCB (Belgisch centrum voor cybersecurity) raadt aan altijd

  • goed naar de afzender te kijken en ook te checken of het om een anonieme mail gaat waarin u niet met naam wordt aangesproken, en
  • zeker ook als je zo’n bericht niet verwacht mag er een alarmsignaal afgaan.

Een verdachte mail mag je altijd sturen naar verdacht@safeonweb.be.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen