donderdag, oktober 22, 2020
Home Zwinregio Dit zijn de strengere coronamaatregelen + steun aan de Horeca

Dit zijn de strengere coronamaatregelen + steun aan de Horeca

De horeca (cafés en restaurants) zal vanaf maandag voor vier weken moeten sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur ’s avonds.  Premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat er een “omvangrijk steunpakket” komt voor de horeca. Banketten en feesten met traiteur kunnen ook niet meer, met één uitzondering: koffietafels kunnen wel nog, met maximaal 40 personen.

Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur ’s ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk. Ook die maatregel gaat vanaf maandag in werking. Vanaf 20 uur ’s avonds is er een verkoopsverbod van alcohol.

Ook onze sociale contacten worden verder ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben, buiten uw huishouden. Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen maandelijks, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

Telewerken wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Dus mensen zullen regelmatig gevraagd worden om terug te keren, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Wie niet kan telewerken, moet dat in de “meest veilige omstandigheden” kunnen werken.

Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, markten met voedsel en kleine kermissen mogen wel nog.

En wat dan met cultuur- en sportevenementen? “Daar zijn heel goeie protocollen voor gemaakt. Die moeten we wel herbekijken en daar nemen we een week de tijd voor”, laat minister Vandenbroucke weten. Activiteiten waar geen protocol voor bestaat worden onmiddellijk beperkt tot 40 aanwezigen. 

HORECA

“Er komt een omvangrijk steunpakket om de horeca te ondersteunen in deze bijzonder moeilijke periode”, aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). Het gaat dan over steunmaatregelen van zowel de federale als gewestelijke regeringen. “We gaan niemand loslaten”, klonk het.

Federaal premier De Croo had het onder meer over een verdubbeling van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, een verlenging van de bestaande steunmaatregelen zoals uitstel van betaling en een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat weten dat ook de Vlaamse regering met een steunmaatregel komt voor alle restaurants en cafés die moeten sluiten. Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60 procent lijdt,  kan er beroep op doen.

De steun bedraagt 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode. Die 10 procent is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen. Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

1 REACTIE

  1. Dat de horeca zwaar getroffen wordt door de nieuwe maatregelen is een zeer zware dobber voor de sector. Toch denk ik dat er bepaalde horeca uitbaters gewoon geen gevolg gaven aan de maatregelen. Zo ben ik 2 maal in de Memling Bistro gaan eten en werd er NOOIT naar mijn gegevens gevraagd en werden de afstandsregels helemaal niet in acht genomen!!
    Dat mag ook gezegd worden dacht ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Lees ook dit

De M921 Lobelia is terug thuis

Het schip is na twee maanden terug van een oefening in de Middellandse Zee. De Belgische marine nam er deel aan een...

Nachtwinkels moeten rekken met alcoholische dranken afsluiten

Vanaf dit weekend moeten alle winkels in Knokke-Heist en er buiten, die na 20 uur nog open zijn, de rekken met alcoholische...

Strikte handhaving in Knokke-Heist en Damme

Ondanks de strengere coronamaatregelen die sinds maandag 19 oktober 2020 van kracht zijn, stelt het gemeentebestuur vast dat nog niet alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers deze...

Geen Spruitjesfestival dit jaar

Na de extra maatregelen die werden genomen op federaal niveau, heeft ook het gemeentebestuur in overleg met de veiligheidscel extra beslissingen genomen...

Recente reactie van onze lezers