vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Lokale Peiling: De Gemeenteraad

Op deze derde dag maken we de cijfers publiek van onze “Grote Lokale Politieke Peiling” wat de gemeenteraad betreft. We hebben ook deze cijfers aan een panel van experts voorgelegd. Een analyse waar je het al dan niet eens mee kunt zijn.

Wat de peiling bij de gemeenteraadraadsleden betreft is het duidelijk dat Cathy Coudyser (N-VA) het hoogste percentage behaalt. Ze behoort als fractieleider van de N-VA niet tot de meerderheid en op elke gemeenteraad plaatst zij uitgewerkte punten op de dagorde en behaalt ze daarmee ook de (lokale) media. Volgens onze experts is ze het meest zichtbare raadslid van Knokke-Heist. Door een stoelendans bij Groen/Voorruit verdween Luc Lierman van het toneel waardoor hij niet aan bod kwam in de peiling. Lierman (Groen) zorgde ook voor heel wat tussenkomsten en ook Katrien Anthuenis (Voorruit) komt nu wat meer in beeld. Volgens ons panel zit ook daar de groei van het kartel Groen/Voorruit in Knokke-Heist.

Nog opvallender in de peiling is de score van Philippe Vlietinck en Bert De Brabandere zo hoog scoren bij de Gemeentebelangen vanuit CD&V middens. Gewezen schepen Philippe Vlietinck bevoegd voor ict en openbare werken had heel veel voeling met de inwoners en ook als raadslid blijft hij zich inzetten. Vlietinck zorgde de afgelopen tijd ook voor wat oppositie binnen de Gemeentebelangen zelf, door openlijk de plannen voor een fusie met het gemeenschapsonderwijs af te wijzen. Binnen de nationale CD&V beschik Vlietinck ook tot op vandaag nog over de nodige contacten. Wat men zeker ook kan zeggen van toekomstig schepen Bert De Brabandere vaak ook actief op de sociale media wat duidelijk gewaardeerd wordt.

Wat de andere raadsleden betreft zijn het enkel Antoine Geerinckx en Françoise Bienstman-De Vreeze die worden beloond voor hun actieve inzet voor het milieu en Carnaval. Volgens onze experts  moet ook de score van Katrien Anteunis onderlijnd worden. De socialisten zijn zeker nog niet dood in Knokke-Heist. Als je de cijfers van de peiling bekijkt halen ze zelfs een extra zetel binnen ten koste van het Vlaams Belang. Een partij die in Knokke-Heist amper nog aan de bak komt en een gemeenteraadslid die enkel “aanwezig” is in de gemeenteraad.

Tine Gobert en Fabienne Maes behalen ook meer dan 4% . Zonder twijfel het resultaat van hun inzet in het socio- culturele verenigingsleven van Knokke-Heist. Alle andere raadsleden zijn onzichtbaar en doen te weinig om op de één of andere manier in beeld te komen. Hun visie op Knokke-Heist, tussenkomsten of aanwezigheidspolitiek staan op een te laag pitje om iets te betekenen binnen een peiling. Inhoudelijke communicatie is belangrijk als je aan politiek doet. Je mag dit ook als gemeenteraadslid niet negeren. Naast integriteit en inzet voor de maatschappij en je gemeente.  

Over de lokale peiling

In totaal hebben dagelijks gedurende de stemperiode zo’n 12.571 unieke bezoekers de peiling “gezien” via de website van Kneistikrant zelf of onze sociale media kanalen. Waarvan er slechts 4352 hun stem hebben uitgebracht. Wat geen goed nieuws is want slechts 1 op 3 blijkt interesse te hebben in lokale politiek. Ook al gaat het maar om een peiling. Van de mensen die hebben deelgenomen aan de peiling bestaat 59,8% uit vrouwen en 40,2% uit mannen. De leeftijdsgroep 18/24 is (slechts) goed voor 6,3% van de deelnemers. Er zijn natuurlijk ook heel weinig jongeren in onze gemeente. De grootste groep zit tussen de 25/64 met 77,8%. Het blijft natuurlijk “maar” een peiling.

7 REACTIES

 1. De desinteresse in het politieke gebeuren is wellicht de meest interessante vaststelling.
  De presidentsverkiezingen in Frankrijk worden ook gekenmerkt door een groeiende onverschilligheid. Jong en oud ziet geen heil meer in de politiek zoals die door de beroepspolitici en hun acolieten wordt bedreven. De deelname aan verkiezingen slinkt er en de legitimiteit van de rechtsstaat verdwijnt. Links en rechts populisten zorgen voor de uitlaatklep voor de frustraties.
  Op lokaal vlak lijkt alles nog leuk … de geschiedenis leert dat de rekening volgt.

 2. Gisteren iets interessants gezien in “De Vuilste Jobs VIPS”, nl. de burgemeester van Antwerpen zien meehelpen met de vuilnisophaling, iets wat ik in Knokke-Heist in de verste verten niet zie gebeuren, daarvoor staat men in Knokke-Heist veel te ver af van de bevolking en dan nog vanuit de hoogte!

 3. Ik denk niet dat je moet vergelijken met de burgemeester van Antwerpen. Die doet enkel mee aan die programma’s om daar voordeel uit te halen. Als ditTV- programma er niet zou zijn zou hij er zijn handen niet aan vuilmaken. Want dan zou niemand het gezien hebben.

  • Altijd leuk meegenomen dat de burgemeester van Antwerpen een debat op gang trekt (in het autocratische Knokke-Heist (waar nepotisme nooit ver weg is))

 4. Zou Dewever ook niet een beetje autocratisch zijn? En als hij zin zin niet krijgt gaat hij de “calimero”toer op.

  • Wat dan te denken van de voorzitter van de MR (tegenwoordig veel blauwer dan OpenVLD, die laatste gaan ook veel sneller plat op de buik voor de PS), het broekventje wordt nu zelfs openlijk terechtgewezen (lijkt wel de Spaanse Inquisitie van weleer) omdat hij het had aangedurfd om in debat te gaan met de voorzitter van de 2-de grootste Vlaamse partij wat in een gezonde en échte democratie toch de evidentie zelve is. Inderdaad ik maak een onderscheid tussen échte democraten en salondemocraten, échte socialisten en kaviaarsocialisten, al is het verschil bij die laatste 2 niet altijd even duidelijk.
   Autocratische partijvoorzitters die de “calimero” toer op gaan, laat het ons maar profileringsdrang noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen