vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Lokale Peiling: De Partijen

Vandaag maken we de eerste cijfers publiek van onze “Grote Lokale Politieke Peiling”. We hebben de cijfers ook aan een panel van experts voorgelegd. Een analyse waar je het al dan niet eens mee kunt zijn.

Volgens onze analysen is het resultaat van onze peiling wat de lokale partijen betreft. , ligt het resultaat in de lijn van de verwachtingen. De formule van de partijloze (?) kandidaten van de Gemeentebelangen versterkt door CD&V en open Vld (samen 67,04 %) doet het nog steeds. Maar toch bijna 3% minder goed dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De enige manier om de Gemeentebelangen te breken zou slecht kunnen wanneer alle zogenaamde traditionele partijen front zouden vormen tegen de Gemeentebelangen.

Maar de zogenaamde partijlozen binnen de Gemeentebelangen kunnen ook gaan voor één andere traditionele partij zoals CD&V, Open VLD of N-VA en zo ook een meerderheid gaan vormen. Bij deze peiling blijft N-VA op 16,1% hangen. Terwijl Voorruit en Groen samen stijgen naar 12,13%  tegenover 7,7 %. In deze peiling verliest Vlaams Belang opnieuw haar enige zetel. Deze zou verschuiven naar Voorruit/Groen als ze samen een lijst blijven vormen.

Ook na 2024 zullen de Gemeentebelangen zelf weer kunnen kiezen met wie ze het bed delen.  Al kan er natuurlijk wel een en ander veranderen in de verhouding tussen de partijen en de samenstelling van het college. Over het college en de peiling hebben we het morgen. Zaterdag weten we wie volgens de peiling het meeste werk verzet in de gemeenteraad!

Over de lokale peiling

In totaal hebben dagelijks gedurende de stemperiode zo’n 12.571 unieke bezoekers de peiling “gezien” via de website van Kneistikrant zelf of onze sociale media kanalen. Waarvan er slechts 4352 hun stem hebben uitgebracht. Wat geen goed nieuws is want slechts 1 op 3 blijkt interesse te hebben in lokale politiek. Ook al gaat het maar om een peiling. Van de mensen die hebben deelgenomen aan de peiling bestaat 59,8% uit vrouwen en 40,2% uit mannen. De leeftijdsgroep 18/24 is (slechts) goed voor 6,3% van de deelnemers. Er zijn natuurlijk ook heel weinig jongeren in onze gemeente. De grootste groep zit tussen de 25/64 met 77,8%. Het blijft natuurlijk “maar” een peiling.

2 REACTIES

  1. Spijt me, maar kon niet op enkel partijen m’n voorkeur geven, enkel op diegene die voorkomen in de Gemeente Belangen, ken nog andere ‘kneistiNAREN’ die dat probleem hadden.

  2. Vele Gemeentebelangers hebben een cd&v of vld achtergrond .Vader van Piet Degroote was cd&v-schepen. Vader Morbee zat indertijd in het toenmalig cvp-bestuur van Knokke. Antoine Geerinckx is de zoon van cd&v schepen Paul Geerinckx. Annie Vandenbussche was cd&v provincieraadslid .Zelfs Leopold Lippens was met Desutter , voorman van de Cvp in 1970 en 1976 . Toen hij voelde dat de cd&v het alleen moeilijker zou krijgen om alleen de meerderheid te behouden ,begon hij met de Gemeentebelangen in hoofdzaak bestaande uit cd&v-ers versterkt met open-vld . Het is duidelijk dat in 2024 de Gemeentebelangen opnieuw de meerderheid zal behalen als zij samen gaan met cd&v en open-vld. Het komt er vooral op aan dat cd&v en open-vld kiezers in 2024 voor hun kandidaten stemmen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen