vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Lokale Peiling: Het College

Op deze tweede dag maken we de cijfers publiek van onze “Grote Lokale Politieke Peiling” wat het college betreft. We hebben ook deze cijfers aan een panel van experts voorgelegd. Een analyse waar je het al dan niet eens mee kunt zijn.

Dat huidig Burgemeester Piet De Groote het beste scoort in het college is normaal al bereikt hij de monsterscore van zijn voorganger wijlen Burgemeester Leopold Graaf Lippens nog niet. Al lijkt het er op dat hij met bijna een kwart van de stemmen toch de steun krijgt van de inwoners. Het aankondigen van zijn plannen om iets te doen aan betaalbaar wonen en zijn aanpak van de corona crisis worden gesmaakt. Ook zijn aanwezigheidspolitiek blijkt te werken. Met het oog op de rechtstreekse verkiezing van een burgemeester kun je maar beter klaar zijn voor de strijd. Waar hij volgens onze experts ook werk van maakt.

Een strijd die ook intern zou kunnen zorgen voor wat discussies. Want ook schepen Kris Demeyere is met zijn 22,14% op weg om zich op te werpen als mogelijke kandidaat burgemeester. De grondige wijzigingen binnen de aanpak van stadsontwikkeling in Knokke-Heist begint haar vruchten af te werpen. Als landbouwschepen blijkt hij alvast  goed te scoren. Pijnpunten zijn vandaag vooral innovatie, klimaat en mobiliteit omwille van de vele werken.

De derde plaats gaat toch wel opvallend naar schepen Anthony Wittesaele met 14,93%. Hij wordt gewaardeerd omwille van zijn kordate en consequente politiek. Die in het verleden soms ook wat beroering veroorzaakte. Maar vandaag zorgt voor stabiliteit. Binnen de Gemeentebelangen is hij de eerste CD&V’er. Als schepen van toerisme en strand is hij vaak zichtbaar in de media. Maar te vaak afwezig op andere plaatsen in onze gemeente volgens de experts.

Kathleen van der Hooft staat met 10,42% op plaats vier. Als schepen van heel wat sociale zaken en personeel is ze daarom ook minder vaak in beeld. Maar volgens ons panel wel goed bezig. Haar opvolger en liberale partijgenoot Nick Wenmaekers zal alvast heel wat werk moeten verzetten om haar als opvolger bij te kunnen benen.

Annie Vandenbussche doet het volgens onze experts behoorlijk goed tot zeer goed op cultuur. Maar verliest heel wat steun na haar openlijk pleidooi voor een mogelijke fusie van het gemeentelijk onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs. Ook de traditionele CD&V stemmer kan ze allicht niet meer overtuigen.

Schepen Jan Morbee zal  met zijn 8,42% een tandje moeten bijsteken na de lange corona-stilte binnen de sportdienst. Op Openbare werken vallen er op dit ogenblik ook geen stemmen te behalen. Alles ligt open in Knokke-Heist en daar scoor je niet mee. Maar van zodra men zicht krijgt op de vele realisaties kan schepen Morbee opnieuw stijgen binnen de publieke opinie en bij de kiezer.

Schepen Astrid Mestdach is nieuw in het college. Mensen kunnen vandaag nog niet goed inschatten hoe ze het gaat doen op de bevoegdheden jeugd, evenementen, openluchtanimatie en ICT. Op vlak van jeugd en evenementen zit ze volgens onze experts bijna op kruissnelheid. De beslissing om toch weer voor de grotere evenementen te gaan in Knokke-Heist kunnen haar alvast verder wind in de zeilen geven. Op vlak van ICT staat ze voor veel uitdagingen inzake smartcity waar haar voorganger Philippe Vlietinck aan goede basis had voor uitgewerkt. Ook daar zal ze verder werk moeten van maken… liever vandaag dan morgen.

Sympathieke Schepen Anne Vervarcke – Pattyn staat als laatste in de peiling. Om schepen te zijn is vandaag meer nodig dan sympathie. Onze experts verwijten haar een gebrek aan dossierkennis. Ze zou vooral haar administratie volgen op vlak van Lokale Economie, Stadsonderhoud, Milieu,  Preventie & Veiligheid. Men verwacht van een schepen ook daadkracht en dat zou ze vandaag te weinig in zich hebben. Gelukkig voor haar zijn er vandaag geen verkiezingen.

Over de lokale peiling

In totaal hebben dagelijks gedurende de stemperiode zo’n 12.571 unieke bezoekers de peiling “gezien” via de website van Kneistikrant zelf of onze sociale media kanalen. Waarvan er slechts 4352 hun stem hebben uitgebracht. Wat geen goed nieuws is want slechts 1 op 3 blijkt interesse te hebben in lokale politiek. Ook al gaat het maar om een peiling. Van de mensen die hebben deelgenomen aan de peiling bestaat 59,8% uit vrouwen en 40,2% uit mannen. De leeftijdsgroep 18/24 is (slechts) goed voor 6,3% van de deelnemers. Er zijn natuurlijk ook heel weinig jongeren in onze gemeente. De grootste groep zit tussen de 25/64 met 77,8%. Het blijft natuurlijk “maar” een peiling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen