13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Luk Ferdinand: “Knokke-Heist moet Jacques Brel eren

Met een verzoekschrift aan het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft Luk Ferdinand ook in onze gemeente aandacht gevraagd voor meer ‘Jacques Brel’ in het straatbeeld.

Mijn Vlakke Land, Marieke, Ne me quitte pas, Voir un ami pleurer: het zijn maar enkele titels van de vele bekende liedjes van Jacques Brel. De chansonnier overleed in 1978, veertig jaar geleden dus. Reden genoeg voor onze gemeente om al in 2018 een hulde te brengen aan Brel. Maar dit is natuurlijk niet blijvend zichtbaar. Luk Ferdinand wil dit graag in de vorm van een straatnaam of plein.

In het verzoekschrift vragen 62 bekende en vooraanstaande Vlamingen, zoals zanger Bart Peeters, zangeres Liliane Saint-Pierre of journalist Luc Van der Kelen, van overheidswege een publiek eerbetoon voor Jacques Brel in Vlaanderen. “Vandaag is namelijk zo goed als niets in Vlaanderen verbonden met de naam van Jacques Brel”, zegt Ferdinand, die ook al in andere Vlaamse steden het verzoekschrift indiende. Jacques Brel eerde onze gemeente alvast eerder al met twee nummers.

Lees ook deze artikels

6 REACTIES

 1. Op het Wikipedia artikel van Brel staat onder andere het volgende: “Brel de pastoors en de flaminganten hekelt en een republikeins België voorstaat”. Toch enige paradox hier, flamiganten republikeins België?
  Ik lees ook dat die “artiest” voortdurend tegen de schenen schopte van de Vlamingen, Tegenwoordig wordt men voor het minste voor het gerecht gedaagd toch zeker als men een hele bevolkingsgroep beledigt en zelfs beledigde!

  Moet Knokke-Heist deze “artiest” eren, op geen enkel moment! Laat Schaarbeek Brel maar eren!

 2. GEEN plein of straat in Vlaanderen voor deze Vlamingenhater!!! Hij haatte de echte Vlamingen. Hij haatte de franskiljons van het Zoute, uiteraard niet, wat had je gedacht !!!!

  • Beste Willy, ik kan je alleen maar overschot van gelik geven want die liefhebber van “Mijn Vlakke Land” had inderdaad een hekel aan de bewoners ervan. Laten we zo’n lui liever doodzwijgen en de eer laten aan mensen die de Vlamingen genegen zijn. Zo vraagt “Heist Leeft” al jaren om een nieuwe straat of plein in de deelgemeente Heist de naam te geven van de familie De Gheldere die Heist eertijds twee goede burgemeesters schonk (vader en zoon). Sommige beambten hadden nog nooit van die naam gehoord. Die Vlamingenhater kent iedereen wel maar om hem te verheerlijken zal er toch meer nodig zijn volgens mijn bescheiden mening.

  • Inderdaad, er zijn al meer dan voldoende Franstalige invloeden in Knokke-Heist. Burgemeester Lippens verwelkomde nieuwe anders-talige bewoners steeds met dezelfde openingszin. “Knokke-Heist is een Vlaamse gemeente en u wordt geacht in de gemeente Nederlands te spreken. Bent u die taal niet machtig, dan zijn er genoeg mogelijkheden om onze taal aan te leren.” En of hij gelijk had !

 3. Ik vind het een zeer terechte oproep van Luk Ferdinand. Meer dan wie ook schetste Brel Knokke in al zijn facetten. Niet enkel de eigenheid van de Vlaamse natuur, “le plat pays…”, maar ook het fascinerende van het mondaine Knokke, “Les bourgeois…”. Brel voelde zich blijkbaar thuis in Knokke.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!