vrijdag, mei 27, 2022
14.6 C
Knokke-Heist

Maak jij wil eens ruzie achter het stuur?

Maar liefst 42 procent van alle Vlamingen stoort zich aan de rijstijl van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van Deals.be onder 1.011 Vlamingen met een vaste relatie, uitgevoerd door Panelinzicht. Bij één op de drie ondervraagden leidt de manier waarop hun partner zich in het verkeer gedraagt weleens tot onenigheid.

Met 46 procent ergeren vooral vrouwen zich aan het rijgedrag van hun partner. Mannen hebben hier met 37 procent minder vaak last van. “Deze cijfers verbazen me niks”, zegt Vince Franke van Deals.be. “Iedereen heeft zijn eigen rijstijl. Als bijrijder moet je leren vertrouwen op de bestuurder. Bij mij heeft dat een tijdje geduurd. Reed ik in het verleden nog vaak actief mee met mijn partner, tegenwoordig sluit ik steeds vaker even de oogjes.”

Goedbedoeld advies

Niet alleen als bestuurder, maar ook als bijrijder scoren veel Vlamingen een onvoldoende. Zo stoort maar liefst veertig procent van alle ondervraagden zich weleens aan goedbedoeld advies van zijn of haar partner met betrekking tot hun rijstijl. Dit verklaart wellicht waarom 35 procent van de Vlamingen voorzichtiger rijdt in het bijzijn van zijn of haar geliefde. Opvallend genoeg heeft de aanwezigheid van hun partner vaker een matigende werking op het rijgedrag van mannen (42 procent) dan vrouwen (28 procent). Franke: “Ik zeg niet dat ik door mijn vriendin anders ben gaan rijden, maar wanneer ze naast me zit gedraag ik me toch wat netter in het verkeer. Dat komt overigens niet alleen door haar sarcastische opmerkingen of de incidentele sneer. Vaak luisteren we samen een podcast of voeren we lange gesprekken over van alles en nog wat. Onbewust zoek ik daardoor vaker de rechterbaan op”. Ondanks dat een aanzienlijk percentage van de Vlamingen voorzichtiger rijdt als hun partner in de buurt is, stapt maar liefst tien procent van hen liever niet in wanneer hun geliefde achter het stuur zit.

Ingewikkelde handelingen

Volgens het onderzoek voert maar liefst een derde van alle ondervraagden liever geen ingewikkelde manoeuvres uit (bijvoorbeeld fileparkeren of een hellingproef) in het bijzijn van hun partner. Opvallend genoeg proberen vooral jongeren tot dertig jaar deze situatie zoveel mogelijk te vermijden (44 procent). Franke: “Zoals bijna alles in het leven draait ook autorijden om routine. Nadat ik mijn rijbewijs had gehaald, reed ik de eerste maanden met klotsende oksels de snelweg op. Dat ik toen geen ongeluk heb veroorzaakt, mag een wonder heten. Maar alles went. Niet alleen voel ik me tegenwoordig als een vis in het water op de snelweg, ook fileparkeren kan ik inmiddels als de beste.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen