vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist

Maandag 3 mei 1971, iets na middernacht…

2 motorrijders van de Knokse gemeentepolitie – Paul Demare en Rigobert De Voogt – controleren de autoparking van het Zwin. Op de parking treffen ze een zilvergrijze Corvair aan. De agenten vragen de bestuurder om zijn ‘papieren’, maar ze krijgen een verwarde uitleg…. Rigo De Voogt vertelde later aan een journalist: ‘Het leek ons eerst zo een braaf ventje! Ik vatte echter meteen dat het een gestolen auto was. De namen op zijn Nederlands rijbewijs en paspoort klopten niet met de boordpapieren van de Belgische auto.’

Wanneer de bestuurder probeert achteruit te rijden, is voor de motorrijders de maat vol. Zo zei Rigo De Voogt tegen de journalist: ‘Terwijl Paul bij de bestuurder bleef staan, heb ik via de boordradio van onze politiewagen om versterking gevraagd. Daarna heb ik mij achter het stuur van de Corvair geplaatst. Om geen last te krijgen met de bestuurder heb ik hem een knevelboei omgedaan. Hij was zenuwachtig en zei: laat me toch vrij, laat me gaan… Ik heb de auto geleend.’ De 2de politiewagen – met Willy De Bree en André Maenhout – komt aan… en dan gaat het allemaal vliegensvlug. Met de woorden ‘ik heb hier nog andere papieren, ik zal ze u tonen’ graait de bestuurder met zijn vrije rechterhand in een reistas die aan zijn voeten staat. Hij haalt er geen papieren uit, maar een schietklaar Uzimachinepistool. De bestuurder schiet meteen… door het dak van de Corvair en in de hand van Rigo die de knevelboei vasthoudt.

Daarna richt de kogelregen zich op Paul Demare en – de uit hun voertuig stappende – Willy De Bree en André Maenhout. Er volgt een hulpkreet over de radio… Rigobert De Voogt en André Maenhout zijn zwaar gewond, maar Willy De Bree en Paul Demare worden dodelijk getroffen. De dader – de 22-jarige deserteur – Robert Van Sprang vlucht te voet weg in het Zwin. Zijn pad kruist nog dit van Norbert Trio – de opzichter van het Zwin – maar ondanks zijn verwondingen slaagt Van Sprang er in te ontsnappen. Enkele dagen later wordt de dader opgepakt in de Nederlandse kazerne waar hij in dienst was. Yvan Deloddere – een collega van de 4 slachtoffers – vertelde mij het volgende: “Na enkele dagen – we reden ’s nachts rond 3.00uur met de auto in de Meerlaan – kregen we een bericht van de postoverste: ona 357 tot alle posten.

Opzoekingen naar de genaamde van Sprang staken. De betrokkene heeft zich aangemeld in zijn kazerne in Nederland, over en stop.” Maar voor veel leden van de politiezone- ‘stopte’ het nooit. Zo zei Yvan: “Over en stop? Vergeet dat maar! Geen dag gaat voorbij zonder even te denken aan de 2 vrienden die we toen verloren. We weten tot vandaag 51 jaar later nog niet wat die kerel hier kwam doen en waarom hij zo ‘paniekerig’ reageerde…

1 REACTIE

  1. Spijtig dat ik op de herdenking niet kon aanwezig zijn .Ik was amper een goede maand schepen na de fusie toen het gebeurde . Steeds veel respect gehad voor politiemensen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen