zondag, april 21, 2024
HomeSluisMaatregelen Beleidsplan Wonen en Huisvestingsverordening Actief vanaf 1 januari 2024 in Sluis

Maatregelen Beleidsplan Wonen en Huisvestingsverordening Actief vanaf 1 januari 2024 in Sluis

Vanaf 1 januari 2024 zullen belangrijke maatregelen uit het Beleidsplan Wonen en de Huisvestingsverordening van kracht worden. Deze maatregelen zijn gericht op het reguleren van de woningmarkt en het bevorderen van een evenwichtige woonomgeving.

Kernpunten van de Maatregelen

  • Vergunningsvereiste: Bewoners moeten vanaf 1 januari 2024 een vergunning aanvragen voor het gebruik van een woning als tweede woning. Deze regelgeving is bedoeld om de controle over het gebruik van woningen te versterken.
  • Aanvraagprocedure Online: Het aanvraagformulier voor deze vergunning zal beschikbaar zijn op de website van de gemeente Sluis (www.gemeentesluis.nl/wonen) vanaf maandag 1 januari 2024.
  • Meldings- en Registratieplicht: Naast de vergunningsvereiste komt er ook een meldings- en registratieplicht voor huiseigenaren.
  • Beperking Toeristische Verhuur: Huiseigenaren mogen hun vaste of tweede woning maximaal 28 nachten per jaar toeristisch verhuren.

Doel van de Maatregelen

De gemeente Sluis streeft met deze maatregelen naar een herstel van de balans tussen permanente bewoning en toeristische verhuur in de woonkernen. Dit beleid is gericht op het creëren van meer beschikbare woningen voor vaste inwoners en starters, wat bijdraagt aan een verbeterde leefbaarheid in de regio.

Communicatie en Informatie

  • Informatiepakket: Huiseigenaren van tweede woningen die reeds bij de gemeente bekend zijn, zullen in de week van 1 januari een informatieve brief ontvangen.
  • Online Bronnen: Alle benodigde informatie, inclusief stroomschema’s die duidelijk maken of een maatregel van toepassing is, zal beschikbaar zijn op de gemeentelijke website.