13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021

HomeKnokke-HeistMantelzorgers, onze helden van de zorg! 

Mantelzorgers, onze helden van de zorg! 

23 juni is het Dag van de Mantelzorg, de dag waarop we iedereen die zorgt voor een ander extra in de bloemetjes zetten. Vlaanderen telt meer dan 600.000 mantelzorgers. Allemaal mensen die zorgen voor een dierbare. Dit kan een broer, een ouder, een vriend,.. eender wie zijn. Je bent mantelzorger als je op regelmatige basis voor iemand zorgt die extra hulp nodig heeft omwille van ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid, ouderdom of een verslavingsproblematiek. Als mantelzorger heb je een sociale en affectieve band met deze persoon. Mantelzorg is dus geen beroep of iets dat je moet aanvragen. Het is iets waar je in rolt. Misschien ben jij al jaren mantelzorger?   

In Vlaanderen zijn er zes erkende mantelzorgverenigingen (Coponcho, Liever Thuis LM, Okra-Zorgrecht, Ons Zorgnetwerk, Samana en Steunpunt Mantelzorg). Hier kan je gratis terecht voor infosessies en praatgroepen, voor vragen en/of een luisterend oor.   

   
Kan je als mantelzorger een attest of statuut aanvragen?   
Sinds september 2020 bestaat er het federale mantelzorgstatuut. Je kan dit via het ziekenfonds van de mantelzorger aanvragen. Voor meer informatie neem je contact op met jouw ziekenfonds.   

  
Geen mantelzorgpremie in Knokke-Heist, wel ondersteunende diensten.  

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist probeert door investeringen zoals de MantelzorgHub, en diensten zoals Thuiszorgplatform, iedereen die in aanmerking komt met zorg voor een dierbare te ondersteunen.    

  
Samenwerking binnen de eerstelijnszone.  
Binnen eerstelijnszone Oostkust vinden heel wat partners, die actief zijn in zorg en welzijn, uit de regio Blankenberge, De Haan, Zuienkerke, Damme en Knokke-Heist elkaar. Ze zetten samen in op een toegankelijke en kwalitatieve zorg. Het ondersteunen van mantelzorgers staat hoog op de agenda. Samen met alle betrokkenen uit zorg en welzijn, maakt de eerstelijnszone hier werk van. Zo wordt er onder andere nauw samengewerkt met de intergemeentelijke preventiewerker en maken we plannen om het aanbod in onze regio toegankelijker te maken.  

Nog vragen?   

Neem contact op met mantelzorg@knokke-heist.be  

En, de verschillende mantelzorgverenigingen hebben een mantelzorglijn beschikbaar.  Mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn gebruiken om te ventileren over de zorg.  Je hoeft als mantelzorgers geen lid te zijn van een mantelzorgvereniging om van deze service gebruik te maken.    

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers