17.9 C
Knokke-Heist

Massale Schelpentelling in Knokke-Heist en Zeebrugge

Duizenden vrijwilligers namen afgelopen zaterdag deel aan een grootschalige schelpentelling aan de Belgische, Nederlandse en Noord-Franse kust. Dit om de wetenschap te helpen en inzicht te verkrijgen in de maritieme biodiversiteit.

Aan de kustlijn van België, Nederland en Noord-Frankrijk hebben afgelopen zaterdag ongeveer 800 mensen zich ingezet om in totaal 38.000 schelpen te verzamelen en tellen. Deze schelpentelling, georganiseerd door schelpenexperten, vond voor de zesde keer op rij plaats in tien verschillende kustgemeentes.

De Grote Schelpenteldag heeft tot doel het schelpenbestand op de stranden beter in kaart te brengen door het verzamelen, tellen en herkennen van schelpen. “We zoeken op meer dan 400 kilometer kust naar verschillen tussen schelpensoorten,” zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). “Ondanks de harde wind en het ietwat wisselvallige weer hebben we toch een grote opkomst gezien.”

In Nederland werden er zo’n 48.000 schelpen geteld, terwijl de Franse collega’s nog bezig zijn met het verwerken van de resultaten. De schelpenteldag heeft tot nu toe meer dan zestig verschillende soorten schelpen opgeleverd, gevonden op de stranden van Knokke-Heist en Zeebrugge.

De meest voorkomende schelpensoort in de afgelopen jaren was het nonnetje. De resultaten van dit jaar worden volgende week verwacht.

Een van de deelnemers aan de schelpentelling, Sarah Jansen, vertelt: “Ik vind het geweldig om deel te nemen aan zo’n evenement. Het is niet alleen leerzaam, maar ook een mooie manier om een bijdrage te leveren aan de wetenschap.” Pieter Verstraeten, een andere vrijwilliger, voegt eraan toe: “Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor dit initiatief, ondanks het onvoorspelbare weer.”

Hoewel de resultaten van de schelpentelling nog verwerkt moeten worden, roept dit initiatief vragen op over de veranderingen in de mariene biodiversiteit. Wat zullen de resultaten onthullen over de huidige stand van zaken langs onze kusten, en welke verrassingen zullen de schelpen van dit jaar met zich meebrengen?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen