11.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Meeste strandbars liggen in Knokke-Heist vanaf volgende week kiezen we voor “de beste”

Er zijn deze zomer 73 strandbars langs de hele kust. De voorbije jaren zijn er veel bijgekomen.

Voor het ogenblik zijn er het meest in onze gemeente (24), Blankenberge (14) en Oostende (11). Aan de westkust zijn er minder: in Nieuwpoort 3, in Koksijde 3 en in De Panne 1. Maar in De Panne zijn er wel horecazaken aan de dijk met een terras op het strand.

Knokke-Heist is meer dan 25 jaar geleden begonnen met de strandbars. Mondaine badplaatsen aan de Franse Côte d ’Azur maar ook op Ibiza dienden als voorbeeld.

Blankenberge was de eerste die na Knokke-Heist op de kar van de strandbars sprong. Verhuurders van ligzetels, windzeilen en cabines bouwden ook een bar met een terras op hun terrein. Al snel werd de strandbar de belangrijkste bron van inkomsten. Die lokale handelaars krijgen meer en meer concurrentie van multinationals die soms meerdere strandbars in verschillende badplaatsen uitbaten.

Duurder dan een gewoon terras

De prijzen liggen meestal hoger dan in de meeste andere horecazaken aan de kust. In de duurste strandbars kost een cocktail, een glas champagne of cava al snel 15 euro of meer.

De strandbars moeten hun winst vooral uit de drankverkoop halen want ze mogen geen uitgebreide maaltijden aanbieden. Dat verbod is er om de horeca langs de dijk te beschermen. Vooral in onze gemeente is daar lang discussie over geweest. De dijkhoreca beweerde dat sommige strandbars toch volwaardige maaltijden aanboden. Strandbars mogen wel hapjes, tapas, snacks en salades verkopen. En er is alleen maar raamverkoop toegelaten. De strandbars mogen geen bediening geven. Klanten moeten dus zelf bestellen aan de bar.

Elk jaar (buiten Corona) kiezen we samen met Sea Fun de beste strandbar van het jaar! Hou dus onze krant in de gaten als je wil meestemmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen