Home Veiligheid Justitie Meesterinbreker en handlanger in reeks appartementsinbraken eindelijk voor het gerecht: ontrafeling van...

Meesterinbreker en handlanger in reeks appartementsinbraken eindelijk voor het gerecht: ontrafeling van een misdaadgolf in Knokke-Heist

668

Een jaar na de start van het onderzoek, staat het beruchte duo achter een reeks inbraken en inbraakpogingen in kustappartementen voor het gerecht. De hoofdverdachte, Henricus H. (30) uit Kortrijk, wordt gelinkt aan meer dan 190 feiten, terwijl zijn handlanger, Geert P. (59) uit Oostende, wordt beschuldigd van heling.

Vorig jaar op 25 april, startte de lokale politie van Damme/Knokke-Heist een onderzoek naar een misdaadgolf die de badplaats had geteisterd. Die dag werden liefst 46 inbraken of pogingen daartoe gemeld in appartementsgebouwen aan de Appelzakstraat, de Zwinlaan en op de Zeedijk. Uit camerabeelden bleek dat een magere man met een zwarte pet, een rode jas met een opschrift van de Zoute Grand Prix en een sigaret in de mond, steeds op de plaats van de feiten was.

Het onderzoek nam een wending toen de politie ter plaatse een taxichauffeur ondervroeg, die net iemand naar Oostende zou brengen. Henricus H. had de taxi besteld, maar durfde niet op te dagen uit vrees voor politie in de buurt. Op 9 mei werd hij gearresteerd toen hij zijn huwelijksdatum wou aanvragen in het gemeentehuis van Wielsbeke. Henricus bekende de 46 inbraken en 11 andere feiten, gepleegd in de nacht van 21 op 22 maart.

De gestolen goederen werden opgeslagen bij Geert P. in Oostende. Bij een huiszoeking troffen speurders onder meer juwelen, horloges, een fles wijn uit 1978 en werkmateriaal aan. Het parket meent dat Geert P. wist dat de goederen gestolen waren, aangezien hij samen met Henricus H. reeds eerder veroordeeld was voor soortgelijke feiten.

In het nieuwe dossier riskeert Henricus H. een effectieve celstraf van vijf jaar, terwijl Geert P. een celstraf van één jaar boven het hoofd hangt als heler. Henricus vraagt de vrijspraak voor 14 inbraken, waarbij voornamelijk fietsen werden gestolen. Zijn advocate betoogt dat haar cliënt zich altijd met het openbaar vervoer of te voet verplaatste. Geert P. beweert dat hij niet wist dat de goederen bij hem thuis gestolen waren. Het vonnis valt op 15 mei.