Home Knokke-Heist Deelgemeente Heist Mega World in Heist en Knokke failliet

Mega World in Heist en Knokke failliet

De winkelketen Mega World met zowel een vestiging in onze deelgemeenten Heist als Knokke, de opvolger van de Belgische tak van de winkelketen Blokker, is failliet. Dat heeft de ondernemingsrechtbank van Mechelen zopas beslist. 650 mensen verliezen hun baan.

De Blokker-winkels waren al verlieslatend toen ze in februari van dit jaar werden overgenomen door de Nederlandse zakenman Dirk Bron. Bron wil van de Belgische Blokkers een uitverkoop-winkel maken, onder de naam Mega World. Overschot van stock (zoals kleding, speelgoed en huisraad) van fabrikanten of andere winkels tegen dumpingprijzen verkopen.

Maar meteen rijzen er twijfels over de slaagkansen van deze formule, onder meer bij de vakbonden. Die vragen een businessplan maar krijgen er geen. De doorstart van de winkelketen wordt verstoord door het coronavirus. Net als alle niet-essentiële winkels moeten de 123 winkels van Mega World in maart wekenlang dicht. Dat brengt de keten in financiële moeilijkheden.

Begin oktober komt de directie met een herstelplan, dat focust op kostencontrole. Er zouden geen winkels sluiten en geen gevolgen zijn voor het personeel. Mega World vraagt bescherming tegen de schuldeisers, maar de rechtbank gaat daar niet op in. Wel stelt de rechtbank twee bewindvoerders aan die moeten nagaan of een doorstart mogelijk is. Die stellen vorige maand dat de winkelketen geen toekomst meer heeft en ze vragen het faillissement aan. 

De opvolger van de Belgische Blokker-winkels heeft het dus geen jaar uitgehouden. De schuldenberg is intussen opgelopen tot 40 miljoen euro. Het is nu afwachten of er winkels gered kunnen worden. Het lijkt er op de beide winkels in onze gemeente verder nog zullen uitverkopen via een curator.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers