18.4 C
Knokke-Heist

Meivakantie biedt hoop voor ons kusttoerisme

Afgelopen krokusvakantie was er een daling in het aantal toeristen aan de Belgische kust. Experts verwachten echter een toename in mei door veranderende vakantieperiodes in het Franstalig onderwijs.

De afgelopen krokusvakantie kende een daling in het aantal verblijfs- en dagtoeristen aan de Belgische kust. Deze afname wordt toegeschreven aan het feit dat het Franstalig onderwijs de vakantieperiodes heeft gespreid, waardoor de paasvakantie nu in mei valt en de krokusvakantie in Wallonië twee weken duurde. Deze aanpassing zorgde voor een grotere spreiding van toeristen uit het Franstalige deel van België.

Gedurende de twee weken van de krokusvakantie waren er ongeveer 700.000 dagtoeristen en tussen de 900.000 en 950.000 verblijfstoeristen aan de kust. Dit was een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, met een opvallende afname van 15% in het aantal dagjestoeristen, aldus provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu merkt op dat de vakantieperiode vorig jaar zonniger was en door het wegvallen van coronamaatregelen kozen meer mensen voor uitstapjes in eigen land. Uit een enquête onder Franstalige toeristen tijdens de herfstvakantie vorig jaar, bleek dat zij van plan zijn om vooral in mei naar de Vlaamse Kust te trekken. Ook vanuit buurlanden wordt een toename van toeristen verwacht.

Het is nog onduidelijk of deze verschuiving in vakantieperiodes en de verwachte toename van toeristen in mei voldoende zullen zijn om de verliezen van de krokusvakantie te compenseren. Toeristische ondernemers en lokale overheden zullen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en zich mogelijk voorbereiden op een drukke meivakantie. Zal de meivakantie de Belgische kust de broodnodige impuls geven, of worden verwachtingen niet waargemaakt? De tijd zal het leren.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen