vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistMet 114.000 getelde schelpen markeert de Grote Schelpenteldag een groot succes

Met 114.000 getelde schelpen markeert de Grote Schelpenteldag een groot succes

De Grote Schelpenteldag van 2024 heeft met een indrukwekkend aantal van 114.000 getelde schelpen en de participatie van meer dan 2000 deelnemers bewezen een groot succes te zijn. Dit evenement, dat diversiteit in de mariene biologie van onze kustlijnen benadrukt, toonde niet alleen de rijkdom aan soorten aan maar wees ook op de opkomst van niet-inheemse soorten in onze wateren.

De Grote Schelpenteldag, een jaarlijks terugkerend evenement sinds 2018, werd dit jaar op 23 maart gevierd langs de kusten van België, Nederland, en Noord-Frankrijk. Coördinatie in deze landen wordt verzorgd door respectievelijk het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Naturalis, en CPIE Flandre Maritime, met de steun van diverse partners. Het evenement trok meer dan 2000 deelnemers die samen 114.093 schelpen en slakken telden en identificeerden, wat de aanwezigheid van 77 verschillende soorten aantoonde.

Hoogtepunten en Ontdekkingen

Populairste Schelpsoorten:

  • Halfgeknotte strandschelp: Met 33.754 exemplaren de meest getelde soort.
  • Kokkel en Nonnetje: Respectievelijk met 30.222 en 9013 exemplaren ook veelvoorkomend.

Deze soorten domineren de strandfauna, deels omdat veel van hen subfossielen zijn, daterend van tot wel 8000 jaar geleden.

Regionale Verschillen:

  • België en Nederland: Halfgeknotte strandschelp en Kokkel leiden de top.
  • Noord-Frankrijk: Gewone tapijtschelp komt het meest voor, met een significant aandeel niet-inheemse soorten naar het Kanaal toe.

Toename Niet-Inheemse Soorten: Niet-inheemse soorten vormen 9% van de soorten en 8% van de exemplaren, met de Amerikaanse zwaardschede als meest voorkomend voorbeeld.

Educatieve Betrokkenheid

Scholen langs de Belgische kust namen ook deel, waarbij klassen onder begeleiding van Horizon Educatief vzw schelpen verzamelden en identificeerden. Dit benadrukt het belang van vroegtijdige betrokkenheid bij mariene wetenschap en natuurbescherming.

Ons gedacht…

De Grote Schelpenteldag van 2024 heeft niet alleen een succesvolle participatie en interesse in mariene biodiversiteit getoond, maar ook belangrijke inzichten geboden in de veranderingen die plaatsvinden binnen onze kustecosystemen. De betrokkenheid van gemeenschappen, scholen, en wetenschappelijke instellingen benadrukt het belang van samenwerking in de bescherming en het begrip van onze natuurlijke omgeving.