18.9 C
Knokke-Heist

Middeleeuwse badhuizen: waar criminaliteit, prostitutie en heerlijke maaltijden hand in hand gingen

Op 7 maart 2023 om 20.00 uur vindt de ‘Nacht van de geschiedenis’ plaats in Westkapelle, met als spreker niemand minder dan Jean Luc Meulemeester, een kunsthistoricus, stoetenbouwer en cultuurambtenaar. Hij zal het hebben over het middeleeuwse karakter van steden, waaronder de badhuizen met hun gotische gebouwen en uitzonderlijk aantal stoven. In deze badhuizen gebeurde namelijk veel meer dan alleen baden. Terwijl mannen en vrouwen zich schrobden, werd er lekker gegeten, gedronken en soms zelfs meer.

Tijdens de voordracht zal Jean Luc Meulemeester met veel enthousiasme en humor vertellen over de badtaferelen en enkele spraakmakende personages zoals ‘Nathalie de scone vrouwe’. Ook zal hij de symboliek achter een vuurrode kers en enkele beruchte locaties zoals “In ‘t hol” en “Den vulen bras” onthullen. Kortom, een avond vol interessante en pikante geschiedenis.

Jean Luc Meulemeester is een gerenommeerde historicus, bekend bij velen vanwege zijn werk als docent aan Spermalie en zijn vele publicaties. Hij heeft ook de Gouden Boomstout vormgegeven en was curator van het Gallo Romeins Museum in Oudenburg. De toegang voor deze boeiende avond is slechts €5 voor niet-leden en €3 voor vrienden en leden van Davidsfonds, inclusief een drankje. Mis deze kans niet en kom naar de Sint-Niklaaszaal in Westkapelle!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen