Home Knokke-Heist Minister Van Quickenborne steunt bouw nieuw reddingsschip terwijl Knokke-Heistse redders kennis opdoen...

Minister Van Quickenborne steunt bouw nieuw reddingsschip terwijl Knokke-Heistse redders kennis opdoen bij Nederlandse collega’s

326

Terwijl de regen de afgelopen dagen met bakken uit de hemel viel, kijken de redders van Knokke-Heist al volop vooruit naar het komende strandseizoen. Op 9 maart 2023 brachten zij, samen met de redders van andere kustgemeenten, een bezoek aan de reddingsbrigade van Nederland om hun kennis te vergroten.

Het bezoek startte in de kazerne van de Zandvoortse Reddingsbrigade, waar de Knokke-Heistse redders kennismaakten met de werking van de Nederlandse reddingsbrigade. Zo ontdekten ze dat de 150 reddingsbrigades in Nederland autonoom werken, maar worden ondersteund door een landelijke koepel. Hun werking wordt gefinancierd door subsidies, sponsoring en giften. In België worden de redders daarentegen tewerkgesteld door de gemeente en ondersteund door IKWV (de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen).

Daarnaast maakte de delegatie ook kennis met het digitale platform van hun Nederlandse collega’s, waarop uurregelingen, beschikbaarheden van redders, weersinformatie, mededelingen en reddingsoperaties verzameld worden. Een interessante tool die wellicht ook bij ons geïntroduceerd kan worden, gezien de gelijkenissen tussen het strand van Zandvoort en dat van Knokke-Heist.

Het bezoek ging vervolgens verder naar IJmuiden, waar de materiaalverantwoordelijke uitleg gaf over de aankoop, productie en onderhoud van reddingsmateriaal voor heel Nederland. De delegatie kreeg er een kijkje in de werkplek en zag onder andere hoe de jetscooter aangepast werd naar de noden van de reddingsbrigade en eigen prototypes van schroefbescherming.

De Knokke-Heistse redders hebben veel geleerd van hun Nederlandse collega’s en kunnen deze kennis meenemen naar hun eigen werking. Binnenkort zullen de Nederlandse redders een tegenbezoek brengen aan Knokke-Heist.

Ook minister van Noordzee en Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toont zijn steun aan de reddingsbrigades aan de kust. Op maandagochtend bracht hij een bezoek aan de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) in het kader van hun nieuwe reddingsschip. De VBZR is een erkende maritieme Search And Rescue (SAR) organisatie die alle medewerkers uit vrijwilligers bestaat en vooral opgeroepen wordt door het Maritiem Reddings- en CoördinatieCentrum (MRCC) voor redding en hulp in de Noordzee tussen Oostende en het Nederlandse Cadzand.

De minister benadrukte het belang van de VBZR voor de veiligheid van onze Noordzee en de bescherming van het maritieme milieu. Hij sprak ook zijn bewondering uit voor het werk van de vrijwilligers en beloofde mee te zoeken naar financiële hulp voor de bouw

van hun nieuwe reddingsschip. De VBZR is namelijk in grote mate afhankelijk van giften en subsidies om hun werking te financieren. Om de continuïteit van de interventies op peil te houden is één van de reddingsboten aan vervanging toe.

Het bezoek aan de VBZR begon met uitleg over hun werking en de stand van zaken over de bouw van het nieuwe vaartuig. Minister Van Quickenborne toonde zich erg onder de indruk van hun werk en sprak zijn waardering uit voor de vrijwilligers. “Onze Noordzee is belangrijk voor onze economische ontwikkeling. Het is de 11de provincie van ons land en daarom moeten we ervoor zorgen dat ze veilig is. Onze politie doet dat op het land terwijl deze 25 vrijwilligers de veiligheid op zee garanderen. Ze doen dat vaak in moeilijke omstandigheden waarbij de windkracht bijvoorbeeld 7 Beaufort bedraagt. Je mag de gevaren daarvan zeker niet onderschatten.”

De minister juichte toe dat de havenbesturen van Antwerpen en Brugge onlangs een cheque van 100.000 euro overhandigden als steun voor de bouw van het nieuwe reddingsschip. “Dat is nodig, want de oude boot is meer dan 30 jaar en is dringend aan vervanging toe. We gaan kijken of we ons netwerk van bedrijven die actief zijn langs de Noordzee kunnen aanspreken om een financiële ondersteuning te geven voor de nieuwe boot, want er is nog 150.000 euro nodig.”

Het is belangrijk om de werking van de reddingsbrigades aan de kust te blijven steunen en te waarderen. Zij zorgen immers voor de veiligheid van de vele bezoekers die elk jaar naar onze kust afzakken en staan dag en nacht klaar om hulp te bieden in geval van nood. Laten we hopen dat de steun voor de bouw van het nieuwe reddingsschip van de VBZR snel rond komt, zodat zij hun werking optimaal kunnen blijven uitvoeren.