HomeZwinregioZeebruggeMisleidende flyers in de brievenbus

Misleidende flyers in de brievenbus

In diverse gemeenten waaronder een aantal straten in Zeebrugge vinden mensen in hun brievenbus krantjes of flyers met misleidende informatie over het coronavirus of vaccinatie. Wie verspreidt deze pamfletten? Wat is de motivatie erachter? En is dat strafbaar?

Op de flyers stond geen verantwoordelijke uitgever. “Er bestaat in België het recht op vrijheid van meningsuiting, maar het verspreiden van pamfletten waar geen informatie over de verantwoordelijke uitgever op staat, is strafbaar”, klinkt het bij de politiediensten.

De meeste corona-actiegroepen ontstonden het voorbije jaar online. Via flyers in brievenbussen bereik je een breder publiek dat niet noodzakelijk op het internet actief is. Toch is de interactie tussen de gedrukte flyers en online desinformatie opvallend. Bijna alle pamfletten vermelden QR-codes of links naar (video)sites waar “meer informatie” terug te vinden is. Ook de verspreiding van de flyers wordt via het internet aangemoedigd en georganiseerd. Je kan ze bestellen via de webshops van de organisaties, of de bestanden staan beschikbaar om zelf te downloaden en uit te printen.

Wanneer we ons op een van deze websites aanmelden als vrijwilliger om flyers te gaan verspreiden, krijgen we een manifest toegestuurd dat erg verhelderend is over de doelstellingen van het flyeren: “De meeste actiegroepen gebruiken Facebook pagina’s, YouTube kanalen, LinkedIn, WhatsApp groepen, etcetera om hun initiatieven en informatie te delen maar bereiken daarmee niet de mensen die niet bij hun groep zijn aangesloten of zelf niet actief op zoek zijn naar meer of andere informatie. “

Een andere motivatie die vaak terugkeert bij de keuze voor gedrukte pamfletten, is de druk van “censuur” op sociale media. Twitter, Facebook en YouTube hebben de voorbije maanden in toenemende mate ingegrepen om desinformatie van hun platformen te weren. Antivaccinatieboodschappen kunnen er gefactcheckt of verwijderd worden. De grote socialemediaplatformen willen niet verantwoordelijk gehouden worden voor het misleiden van hun gebruikers. Via flyers in brievenbussen omzeil je zowel de richtlijnen van sociale media als het oordeel van online factcheckers.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers