Home Knokke-Heist Deelgemeente Heist Mobiliteitsminister Georges Gilkinet: NMBS kan niet zomaar alles sluiten

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet: NMBS kan niet zomaar alles sluiten

De beslissing van de NMBS om 44 stationsloketten te sluiten, moet herbekeken worden. Dat zegt federaal mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) in een brief aan de raad van bestuur van de spoormaatschappij. Eén van die 44 stationsloketten is deze in onze deelgemeente Heist. Daar stond al een automaat. Maar de loketten waren in het seizoen wel open. Deze gaan dus nu definitief en het is ook de bedoeling om het gebouw te sluiten en een andere bestemming te geven.

Deze lijst moet nu herbekeken worden, zo laat minister Gilkinet weten in een brief aan de raad van bestuur. Het kabinet stuurde hier een persbericht over uit.

“Net zoals een goede treinverbinding is ook een goed onthaal van de reiziger belangrijk om de treinen aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor iedereen”, zegt de minister. “Het is dan ook logisch dat stations levendige ontmoetingsplekken blijven. We mogen niemand achterlaten. Ook oudere of kwetsbare mensen moeten makkelijk de trein kunnen nemen.” Ook hier lijkt het er vandaag op dat de NMBS de reizigers van Heist laat vallen. Het perron naar Brugge is vandaag immers enkel via een trappenhuis in het gebouw te bereiken. Minder mobiele mensen worden zelfs hele maal aan hun lot overgelaten.

Waar een loket gesloten wordt, moet dus minstens één andere dienst wel aanwezig zijn. “Om de menselijke aanwezigheid te verzekeren”, aldus de minister. Reizigers moeten ook altijd een overdekte en verwarmde wachtruimte beschikken, vanaf één uur voor de eerste trein tot één uur na de laatste trein. Ook moeten er plannen komen om beide treinperrons vlot toegankelijk te maken. Ook al krijgt het station van onze deelgemeente Heist een andere bestemming.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers