18.3 C
Knokke-Heist

Moedige vrouw onthult familiegeschiedenis in Neos voordracht

In de Branding te Knokke, organiseert Neos op 7 februari 2023 een indrukwekkende voordracht: “De smaak van berkenschors” door Pauline Coppens. Tijdens deze voordracht zal Pauline het levensverhaal delen van haar moeder Natascha Pochwatna, die geboren werd in Oekraïne en tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw geconfronteerd werd met de ‘Holodomor’, de ‘dood door uithongering’. De parallel met wat Rusland vandaag in Oekraïne doet is evident.

Natascha heeft deze verschrikkelijke beproeving overleefd, maar werd in WOII door de Duitsers opgeëist en getransporteerd naar Duitsland om te werken in de toenmalige Junkersfabriek. In haar boek met de gelijknamige titel laat Pauline haar moeder zelf aan het woord over haar strijd om te overleven en haar zoektocht naar geluk.

Pauline’s voordracht geeft een indrukwekkend beeld van het verhaal van een moedige en sterke vrouw tijdens de turbulente jaren van vorige eeuw. De historische kadering is een aanklacht tegen de ‘bijna vergeten’ genocide in Oekraïne. Het Westen keek jarenlang opzij voor het moordend regime van Stalin omdat hij de geallieerde strijdkrachten in de oorlog hielp tegen Nazi-Duitsland en dus als ‘bevriend staatshoofd’ werd beschouwd.

Pauline brengt ons een beklijvend maar ook ontroerend verhaal van menselijk leed gepaard met sterke overlevingsdrang. Dit is erg gelijkend op wat wij vandaag in Oekraïne zien. Dit is een unieke kans om meer te weten te komen over deze belangrijke periode in de geschiedenis en om te zien hoe één vrouw haar leven heeft weten te redden ondanks deze verschrikkelijke omstandigheden.

Graag vooraf inschrijven bij Nicole Debodt : nicoledebodt7@hotmail.com of 0476 81 94 23

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen