donderdag, oktober 22, 2020
Home Cultuur Mogen 50 boten na de (harde) Brexit in de Britse kustwateren nog...

Mogen 50 boten na de (harde) Brexit in de Britse kustwateren nog blijven vissen

Zondagbabbel – Victor Depaepe en de strijd om het Brugse visserijprivilegie

In de 17e eeuw verleende Brugge onderdak aan de toenmalige Engelse koning Charles II, die voor de dictatuur van Cromwell naar het buitenland was gevlucht. In 1666 – Charles II had inmiddels weer zijn plaats op de Engelse troon ingenomen – was de vorst nog steeds onder de indruk van de gulle gastvrijheid van de Bruggelingen die hij, uit erkentelijkheid, een privilegie verleende om ten eeuwigen dage met 50 boten in de Britse kustwateren te vissen.

Dat document, één van de pronkstukken van het stadsarchief van Brugge, geraakte nadien eeuwenlang in de vergetelheid tot kneistse reder Victor Depaepe het in 1963 van onder het stof haalde en effectief in de Britse wateren ging vissen. Het bekwam de man slecht, want heel snel werd hij opgepakt door de Britse zeevaartpolitie. Eigenlijk wilde Depaepe op die manier een rechtszaak uitlokken die moest bevestigen dat het “eeuwige privilegie” nog steeds van kracht was. Zo’n geding kwam er echter nooit.

Nu heeft het Public Record Office, zeg maar het Britse rijksarchief, de documenten van de zaak-Depaepe vrijgegeven. En wat blijkt ? De advocaten van de toenmalige Britse minister van Landbouw adviseerden de excellentie een rechtszaak tegen Depaepe te vermijden omdat het privilegie van Charles II inderdaad nog steeds rechtsgeldig was.

Paul Depaepe vertelt ons het boeiend verhaal in Heemkundig Museum Sincfala hoe zijn vader tewerk ging om de rechtsgeldigheid van dit eeuwige privilegie uit te testen in het politiek klimaat van de jaren ’60 en in 1964 zelfs een kruistocht daartoe ondernam.

Praktische informatie

Lezingen zijn momenteel gratis. Reservatie en het dragen van een mondmasker is verplicht. Best om 15 minuten vroeger te komen. De ingang voor de lezing bevindt zich op de speelplaats van GBS Het Anker. 

Lezing op zondag 22 november 2020 door Paul Depaepe

De lezing van 10 uur is helaas volzet.

Er werd een tweede sessie georganiseerd om 13.30 uur op dezelfde dag. Reservatie is verplicht, reserveer uw plaats via 050 530 730.

1 REACTIE

  1. Wat reder Victor Depaepe in de zestiger jaren niet lukte zal nu ook niet lukken. De Britse eerste minister Boris Johnson heeft ietwat dezelfde allures zoals Donald Trump. De Britten houden inderdaad van tradities maar wel als het in hun “kraam” past. Hopelijk komt het niet tot een harde Brexit -maar die kans wordt met de dag kleiner- anders ziet er het er niet goed uit voor onze visserij en mogen de reders die nieuwbouwplannen in het vooruitzicht hebben deze misschien voor altijd in de koelkast opbergen wat een zéér jammerlijke zaak zou zijn. Juist nu zien we dat er bij de jeugd meer interesse is voor de visserijschool/zeevaartschool in Oostende. Ook voor hen zou dit een zware klap zijn.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

De M921 Lobelia is terug thuis

Het schip is na twee maanden terug van een oefening in de Middellandse Zee. De Belgische marine nam er deel aan een...

Nachtwinkels moeten rekken met alcoholische dranken afsluiten

Vanaf dit weekend moeten alle winkels in Knokke-Heist en er buiten, die na 20 uur nog open zijn, de rekken met alcoholische...

Strikte handhaving in Knokke-Heist en Damme

Ondanks de strengere coronamaatregelen die sinds maandag 19 oktober 2020 van kracht zijn, stelt het gemeentebestuur vast dat nog niet alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers deze...

Geen Spruitjesfestival dit jaar

Na de extra maatregelen die werden genomen op federaal niveau, heeft ook het gemeentebestuur in overleg met de veiligheidscel extra beslissingen genomen...

Recente reactie van onze lezers