your alt tag'
Home Politiek Lokale Politiek N-VA Knokke-Heist doet wenkbrauwen fronsen bij schepen Annie Vandenbussche

N-VA Knokke-Heist doet wenkbrauwen fronsen bij schepen Annie Vandenbussche

1364

“Nog voordat het Gemeentebestuur in kennis werd gesteld van de inhoud en motivatie van de beslissing van de Commissie Zorgvuldig Bestuur, waartegen de schoolraad klacht indiende, verandert de  fractieleidster van NVA het geweer plots van schouder en wenst ze het dossier te begraven”, zegt onderwijsschepen Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen). Wat is hier aan de hand ? Wordt zij onder druk gezet van hoger hand ? Zij uitte zich immers al jaren altijd als een fervente voorstander van een overname en vond onderwijs geen kerntaak van de gemeente. De schepen zit met heel wat vragen.

“In de lijn van de rationeel genomen beslissing van wijlen burgemeester Lippens werd verder nagedacht over het nut van  van 3 concurrerende onderwijsnetten in onze gemeente, gaat Vandenbussche verder. Hoe zinvol is dit nog anno 2022 ? Wat met dit versnipperd onderwijslandschap met zijn energieverslindende gebouwen ? De vraag stellen is ze eigenlijk zelf beantwoorden.

Toen  GO!  enkele jaren geleden dan de vraag stelde aan het gemeentebestuur, is het nogal logisch dat deze piste onderzocht werd. Van “achterkamerpoltiek” is zeker geen sprake,  onze gemeentelijke diensten hebben hier keihard in alle transparantie aan gewerkt. Als onderwijsverstrekker zou GO!   voor een gloednieuwe school kunnen zorgen in Heist, niet met gemeentelijk geld, maar met middelen toebedeeld vanuit het Ministerie van Onderwijs. Ondertussen zou er niets veranderen voor ons onderwijzend personeel. Twijfel  aan de kwaliteit van onderwijs omdat dit onder de GO!-structuur zou vallen ? Ik denk het niet. “Het zijn de mensen die onderwijs maken, niet structuren.” (=citaat Hilde Crevits !)

Ondertussen werd geprobeerd het gesprek aan te gaan met de schoolraad, nadat in februari 2022 groen licht werd gegeven door de gemeenteraad. Dat is waar men nu over struikelt. In het kader van het participatiedecreet moest zgn. eerst het schoolbestuur advies gevraagd worden. Wat we ondertussen deden, helaas tot op vandaag kregen we nog steeds geen antwoord.

Van een gemeentebestuur mag verwacht worden dat genomen beslissingen loyaal behandeld worden, zo niet dreigt er chaos. Toen dit dossier in 2021 aan mij werd toevertrouwd heb ik dan ook op een loyale manier verder gewerkt, los van emotionele of electorale consequenties. Dat is ook de rol van een bestuur : rationele beslissingen nemen, ondersteund door de dossierkennis van de betrokken gemeentelijke ambtenaren.

Waarover gaan de emoties dan wel ?  Uiteindelijk gaat hier enkel om het verlies van de privileges die het Gemeentelijk Onderwijs jarenlang kreeg. Elke reorganisatie brengt wat onzekerheden mee. Dat is logisch, maar in het onderwijs is er alleen maar sprake van lerarentekort, dus daar zit het probleem niet.  Wel is het  een publiek geheim dat de middelen per gemeentelijk onderwijskind in K-H veel hoger liggen dan in de andere netten. Gemeentelijke inkomsten dus die elke belastingbetaler meebetaalt, ook de ouder/grootouder die zijn (klein)kind naar een andere school stuurt. Deze fundamentele onrechtvaardigheid mag dus  eens rechtgezet worden, zelfs al verandert er misschien niets.

Voor mij blijft de essentie dat je als bestuur verantwoordelijk omgaat met de beschikbare middelen – ook de toekomstige, want dat wordt wel eens vergeten in het debat. Wat zal de kost zijn voor het gemeentelijke onderwijs ? Investeren in kinderen, onze toekomst, daar staat geen prijs op, maar dan voor ALLE kinderen in Knokke-Heist.

De plotse ommezwaai van NVA fractie kan ik dus alleen maar als een eerste koortsopstoot voor de  verkiezingen van 2024 zien. Hinken op het ene been en dan weer op het andere is niet aan mij besteed”, besluit de schepen van onderwijs Annie Vandenbussche.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in