13.9 C
Knokke-Heist
woensdag, oktober 20, 2021

Na Knokke-Heist distantieer ook Brugge zich van Delphine Lecompte

Delphine Lecompte is museumdichter van Brugge en eerder in Knokke-Heist niet meer welkom in CC Scharpoord na haar uitspraken over wijlen Burgemeester Graaf Leopold Lippens.

Maar er komt nu allicht ook een einde aan haar mandaat als Museumdichter van Brugge. Zeker als het aan Vlaams Volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) ligt. Na de kolom van Delphine Lecompte in Humo lijkt de Brugse woordkunstenares het ook verkorven te hebben bij vele van haar fans.“Lecompte zorgt met haar open brief alleen maar voor negatieve publiciteit voor Brugge. Ik eis dan ook dat de samenwerking tussen onze stad en Delphine Lecompte per direct wordt stopgezet”, aldus Sintobin in de media. Het stadsbestuur zelf wou niet meteen reageren. Maar komt nog met een verklaring. “Het gaat volgens het weekblad ook niet om een column en valt dus niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van Humo”, zegt journalist Dominique Soenens in een reactie.

Vorige week kwam in de nationale media dat een bekende Vlaamse acteur in de val was gelokt door zelfverklaard pedojager en Youtuber Sven van der Meulen. We waren er allemaal getuige van tijdens het VTM nieuws. Een 51-jarige acteur, van wie de identiteit niet wordt vrijgegeven, gaf toe al seks te hebben gehad met verschillende minderjarige jongens en stelde dat hij valt op jongens rond de 11 jaar. “Of kindjes van 5 of 6, da’s ook wel geil natuurlijk.”

Die uitspraken ontlokten heel wat afschuw, maar schijnbaar niet bij iedereen. Humo-columniste en stadsgenote Delphine Lecompte neemt het op voor de pedofiele acteur. “Het enige wat Sven van der Meulen heeft verwezenlijkt met de uitlokking van de pedofiele Vlaamse acteur, is de demonisering van een gemarginaliseerde kwetsbare groep die al jaren als ziekelijk uitschot wordt behandeld door de fatsoenlijke moralistische goegemeente. De demonisering van de pedofiel.”

Lecompte vindt dat we pedofielen niet mogen demoniseren, maar moeten aanvaarden. Net zoals we moeten aanvaarden dat er – volgens haar – een pedofiel schuilt in elk van ons. “Het lijkt me zeer gevaarlijk om pedofielen te demoniseren en de mond te snoeren. Zo dwingt men de pedofiel haast in een positie van illegaliteit en perverse misdadigheid”, klinkt het. “Het lijkt me wijzer om de pedofiel te leren kennen en aanvaarden. En om te aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist.”

Dergelijke uitspraken zorgen natuurlijk voor veel ophef op sociale media met een opiniestuk over pedofilie. Daarin schreef ze onder meer dat we pedofielen niet mogen demoniseren maar net moeten aanvaarden, en zelfs dat er ieder mens een pedofiel huist. “Bende degoutante pedofielen bij Humo”, klinkt het nu op Twitter.

Donderdagmiddag reageerder ook het stadsbestuur van Brugge. “Het stadsbestuur staat helemaal niet achter de uitspraken van Delphine Lecompte over pedofilie, het stadsbestuur wil zich dan ook duidelijk van distantiëren, zegt burgemeester Dirk De fauw in een reactie. We staan als stad ook voor vrije meningsuiting. We zien dan ook geen reden om haar de titel van museadichter te ontnemen”.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!