zondag, oktober 25, 2020
Home Politiek Nationale Veiligheidsraad komt met een reeks versoepelingen van de coronaregels

Nationale Veiligheidsraad komt met een reeks versoepelingen van de coronaregels

Maar is dat wel zo?

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft na de Nationale Veiligheidsraad een reeks versoepelingen van de coronaregels aangekondigd, die vanaf 1 oktober van kracht worden. Ook is er een “barometer” op komst, die voortaan gebruikt zal worden om een set van gepaste maatregelen te bepalen. Een overzicht:

De zogenoemde “bubbel van 5”, waarbij een gezin zijn nauwe contacten moest beperken tot een vaste groep van 5 andere personen, verdwijnt als concept. Er wordt evenwel nog altijd aangeraden om nauwe contacten tot een minimum te beperken.

Je  mag nu per maand nauw contact hebben met maximaal 5 personen, buiten je huisgenoten. Het gaat hier om een individuele keuze, en dus niet langer om een keuze voor het hele gezin. Onder “nauwe contact” wordt verstaan: zonder masker op minder dan 1,5 meter afstand bij iemand zijn die geen huisgenoot is, en dit langer dan een kwartier.

Premier Wilmès voegde er nadrukkelijk aan toe dat we iedereen (!) die we willen zien, mogen zien. Er is wel een belangrijke maar: je moet altijd op een veilige afstand blijven, anderhalve meter dus. Als dat niet mogelijk is, moet je een mondmasker dragen.

De regel die bepaalt dat je niet met meer dan 10 mensen tegelijk samen mag zijn, blijft gelden -kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld. Dit brengt ons bij het volgende punt: evenementen.

Er wordt voortaan een onderscheid gemaakt tussen evenementen die je zelf organiseert en professioneel georganiseerde evenementen:

– Voor wie zelf een (privé-)evement organiseert, blijft het aantal gasten beperkt tot maximaal 10 personen -kinderen jonger dan 12 jaar dus niet meegeteld. Hetzelfde geldt voor bijeenkomsten op straat. 

– Professioneel georganiseerde evenementen -bv. feesten, recepties, trouwerijen- zijn onderworpen aan de regels voor de horeca. Dat betekent dat er geen limiet is voor het maximale aantal gasten. Dat aantal wordt beperkt tot de capaciteit van de zaal. 

– Dansfeesten worden evenwel nog altijd niet toegelaten.

Voor evenementen met publiek blijven de limieten van 200 personen binnenhuis en 400 personen buitenhuis van toepassing. Hierop kunnen alleen uitzonderingen gemaakt worden door de burgemeester. 

Voorts blijven àlle protocollen voor het onderwijs, cultuur en sport van kracht. Maar de regels zullen in de toekomst aangepast worden, met de bedoeling om alles zo voorspelbaar te maken én om de getroffen sectoren te laten herstellen, “terwijl we volksgezondheid blijven beschermen”, aldus premier Wilmès.

Mondmaskers zijn nog altijd belangrijk, zo benadrukte premier Wilmès. Maar ze zijn niet overal even nuttig, voegde ze eraan toen. Daarom worden ze vanaf 1 oktober in open lucht alleen nog verplicht op drukke plaatsen en als de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden

In gesloten ruimtes blijven de bestaande regels gelden. Je zal dus nog altijd een mondmasker moeten dragen in winkels, in het openbaar vervoer of in de bioscoop.

Om overal dezelfde regels te hebben, zal aan lokale autoriteiten gevraagd worden om de nationale regels te volgen. Want vooralsnog houden vele gemeentes namelijk er hun eigen regels op na, wat het voor de burger onoverzichtelijk maakt.

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen. Wie vermoedelijk besmet was met het coronavirus, moest tot nu tot 14 dagen in quarantaine gaan.

Die periode wordt nu ingekort naar 7 dagen, op voorwaarde dat je 3 dagen symptoomvrij bent en dat de uitslag van een test na het einde van die week negatief is.

Ook wie een hoogrisicocontact heeft gehad of terugkomt van een reis in een rode zone, moet voortaan nog slechts 7 dagen in quarantaine. 

De experten van Celeval, die de Nationale Veiligheidsraads adviseren wordt gevraagd om de komende twee weken een barometer uit te werken. Dit moet een instrument worden om de evolutie van de corona-epidemie in te schalen, en daaraan telkens een set van aangepaste maatregelen te koppelen, en dit telkens op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. 

Als de situatie slechter wordt, zullen de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan kunnen de teugels gevierd worden. Deze barometer zal als referentie gebruikt worden op de persconferenties van het Crisiscentrum, drie keer per week. 

De barometer zal vooral gebaseerd worden op het aantal ziekenhuisopnames, maar niet alleen op die parameter. Dit objectieve cijfer zal gehanteerd worden om altijd goede zorg zorg voor de patiënten te kunnen garanderen.

Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht in Knokke-Heist:

In Knokke-Heist geldt de mondmaskerplicht enkel nog op de publiek toegankelijke plaatsen in de rode parkeerzones. De rode parkeerzones liggen in de drukkere plaatsen en winkelstraten in de gemeente. De zones zijn herkenbaar aan de parkeerautomaten. Verder geldt er steeds een mondmaskerplicht wanneer men in een wachtrij staat en op plaatsen waar ouders hun kinderen afzetten en/of ophalen (bv. scholen, sportcentra, jeugdverenigingen, enz.).

Iedereen is ook verplicht om te allen tijde een mondmasker bij zich te hebben wanneer men zich begeeft op het grondgebied van Knokke-Heist.

De Zoute Grand Prix wordt uitgesteld naar 2021.

Lokale maatregelen in Damme:

Damme nam geen extra maatregelen!

Maatregelen in (Zee)Brugge:

In Brugge is het dragen van een mondmasker verplicht in een afgebakende zone in het centrum. Je vindt de volledige kaart op https://www.brugge.be/zone-mondmaskers-verplicht-download-de-affiche

Markten (met inbegrip van brocante- of rommelmarkten), kermissen, jaarmarkten en braderieën kunnen plaatsvinden, onder voorbehoud van een voorafgaande toestemming van de lokale overheid.

1 REACTIE

  1. Soms vraag ik me toch af of die Nationale Veiligheidsraad wereldvreemd is. Terwijl Europa praat over verstrenging van de maatregelen en ze zeker NIET te versoepelen maken ze er hier een onoverzichtelijk potje van. Iedereen weet dat je sommigen MOET VERPLICHTEN om de voorschriften na te leven want uit zichzelf volgen ze ze niet en zoeken ze allerlei achterpoortjes om er onderuit te geraken. Aan het virus ontsnappen doe je echter NIET! De professoren van sommige uniefs raden hun studenten aan om de nieuwe voorschriften van die befaamde veiligheidsraad niet te volgen waar ze overschot van gelijk in hebben. Moest ik ouder, grootouder of familielid zijn van zo’n ‘negationist’ die zijn/haar broek aan de regels veegt twijfel ik er sterk aan of ik zo’n egoïstische persoon nog binnen zou laten. Iedereen weet ook dat feesten met afzonderlijke tafels automatisch veranderen in ‘dansfeesten’ en wie zal dat controleren? Hopelijk is men niet bezig het reeds half verdronken kalf helemaal kopje onder te duwen of zit de politiek met de (eventueel) toekomstige ‘Vivaldi regering’ er voor iets tussen?

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Scoop stopt

De beruchte dancing Scoop – op de hoek van de Koningin Leopoldlaan en de Kongostraat staat over te nemen. De Scoop bestaat...

BC Knokke-Heist en Scouts Albatros: We gaan Guy zo missen

De club neemt met veel verdriet afscheid van Guy Delacourt (19), speler bij de Heren One en Two. “Hij...

Heel wat havenarbeiders in quarantaine

Dat komt omdat momenteel zo'n 10 procent van de havenarbeiders in quarantaine zit. Dat bevestigt Marc Adriansens, voorzitter van de Zeebrugse werkgeverscentrale...

Update corona besmettingen in de Zwinregio

Tussen 14 tot 20 oktober waren er dagelijks gemiddeld 11.201 nieuwe besmettingen met het coronavirus,...

Recente reactie van onze lezers