11.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Natuurgebieden, de duinen of de bossen rookvrij bezoeken = veilig

Vanaf nu is de risicocode voor natuurbranden in Vlaanderen opgeschaald van oranje naar rood. Dat is de hoogst mogelijke risicocode. Redenen hiervoor zijn uiteraard de aanhoudende droogte en voorspelde hittegolf tijdens de eerstvolgende dagen. Er werden in de afgelopen weken met regelmaat enkele kleinschalige brandjes gemeld, o.a. in natuurgebied Sashul in Heist. Ook in onze duinen zijn al diverse kampvuurresten aangetroffen. De veiligheidsdiensten in Knokke-Heist zullen dan ook met jeeps, quads en paarden gericht blijven patrouilleren in deze risicozones.  

Verhoogde waakzaamheid 

Het is momenteel extreem droog in Vlaanderen. Het KMI voorspelt de komende dagen ook aanhoudend warme temperaturen richting de 35 graden Celsius. Na overleg met de betrokken actoren, waaronder noodplanningsdiensten en brandweer, werd beslist om de risicocode voor heel Vlaanderen op te trekken naar code rood, vanaf donderdagochtend 11 augustus om 9 uur. Dat wil zeggen dat er ook bij de hulpdiensten een sterk verhoogde waakzaamheid is en de brandtorens zoveel mogelijk bemand worden. 

Gebruik in het bos je gezond verstand 

Het Agentschap voor Natuur en Bos begrijpt dat bossen omwille van schaduw de nodige verkoeling kunnen bieden, maar vraagt iedereen om het gezond verstand te gebruiken. Een bezoek aan het bos is bijgevolg niet verboden bij code rood. Het Agentschap wijst er wel op dat wandelen in een bos dat je niet kent of waar je je moeilijk kan oriënteren op dit moment niet het beste idee is. Neem bij een bosbezoek steeds voldoende water mee voor jou en je dier. De mogelijkheid bestaat dat lokaal (delen van) bossen of natuurgebieden afgesloten worden. Natuur en Bos benadrukt het belang om deze lokale signalisatie steeds te respecteren. 

Vermijd roken en vuur maken en laat geen afval rondslingeren 

Het Agentschap vraagt met aandrang om niet te roken of geen vuur te maken in bossen en natuurgebieden en zoals steeds geen afval te laten rondslingeren: een stukje glas kan immers makkelijk een lenseffect hebben en een brand doen ontstaan. Een kleine vonk kan de basis vormen voor een grotere brandhaard. In Knokke-Heist is trouwens vuur maken en barbecuëen op het openbaar domein sowieso enkel toegelaten mits burgemeesterbesluit.   

Verdachte rookpluim? Contacteer de 112! 

“De voorbije zomers staan ongetwijfeld in ieders geheugen gegrift: de droogte nam bij momenten de overhand. Ook vandaag zitten we midden in een hele droge periode. Met de zware en kleinere brandjes in onze natuurgebieden de voorbije jaren wil dat zeggen dat we in onze natuur- en heidegebieden erg voorzichtig moeten zijn. Samen met al onze boswachters en toezichthouders vragen we dus een grote waakzaamheid van iedereen. Wie een verdachte rookpluim opmerkt, moet dit meteen signaleren via het nummer 112,” aldus Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir. 

Meer informatie vind je op www.natuurenbos.be 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen