12.5 C
Knokke-Heist

Natuurwandeling in de Zwinduinen 

Op zondag 28 augustus 2022 organiseert Natuurexploratie opnieuw een geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. De deelnemers kunnen dit keer genieten van de nazomerse natuur rond duin en plas en nazomertrek. Afspraak  om 14 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. 

Ondanks de droogte kent het duin nog een aantal bloeiende planten als jacobskruiskruid, gewone rolklaver, hennepnetel, leverkruid, watermunt, stijve ogentroost, wolfspoot, zeepkruid, grote ratelaar en diverse soorten duizendguldenkruid. Waar deze bloeiende planten aanwezig zijn, vinden we ook een aantal vlindersoorten zoals klein en groot koolwitje, klein geaderd witje, icarusblauwtje en oranje en bruin zandoogje. In deze periode treffen we bovendien ook diverse soorten doortrekkende libellen aan. Vooral de prachtige paardenbijter en grote keizerlibel zijn in de tweede helft van augustus een opvallende verschijning in onze duingebieden, naast de ietwat minder opvallende diverse soorten heidelibellen. Deze libellen worden tijdens hun trek gevolgd door naar het zuiden trekkende boomvalken, die gespecialiseerd zijn in de jacht op libellen en zwaluwen. 

Maar ook andere roofvogels zoals buizerd, sperwer en havik frequenteren het gebied.

Ook steltlopers zoals witgatje, groenpootruiter, regenwulp en oeverloper hebben hun trek naar het zuiden reeds aangevat en foerageren soms in de omgeving van de grotere poelen in de duinweiden. De tweede helft van augustus is ook de periode dat we de meeste kans maken om in de ruigere graslanden van de duinweiden de prachtige, maar vrij zeldzame tijgerspin aan te treffen. In het braamstruweel zoeken we naar jonge boomkikkertjes die enerzijds tussen de doornige vegetatie bescherming vinden, maar op de bladen ook de warmte van de zon & prooien zoeken.

Praktisch 

Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51.91.01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen