1.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Niet meteen extra geld voor de bouw van de nieuwe sluis in Zeebrugge

Het havenbestuur van Antwerpen-Brugge is voorzichtig wat de budgetten betreft die ze moet vrij maken voor Extra Containercapaciteit in de haven van Antwerpen (ECA) of de bouw van de nieuwe Sluis Zeebrugge.

De financiële formule wordt pas na 2024 bepaald, zegt vicevoorzitter en Brugs burgemeester Dirk De Fauw. Gemeenteraadslid Andries Neirynck (Groen) evalueerde het toekomstperspectief voor de bewoners van het projectcomplex nieuwe Sluis Zeebrugge van het Brugse stadsbestuur. “Er waren mondelinge toezeggingen dat de hele Stationswijk in de gelegenheid zou worden gesteld voor ‘vrijwillige aankopen’, omdat de leefbaarheid tijdens de werkzaamheden zwaar op de proef zou worden gesteld. Sommigen hebben hun woning al verkocht.”

“Hoewel de eigenlijke onteigening nog niet heeft plaatsgevonden, hebben veel eigenaren van de onteigeningszone deze vrijwillig verkocht aan de Vlaamse regering”, antwoordde Dirk De Fauw, burgemeester (CD&V) en vicevoorzitter van Haven Antwerpen-Brugge.

“Er is ook vraag naar verkoop van mensen in de aangrenzende straten. Ze wonen al zeven tot tien jaar naast de kade en vrezen schade aan het gebouw. ​​De steden Antwerpen en Brugge samen met het havenbedrijf zijn voornemens elk 10% bij te dragen. Wij zien dit niet als onnodige kosten. Nadat de sluisdeur is opgeleverd en de leefomgeving is verbeterd, is het mogelijk om met hoogwaardige nieuwbouw meerwaarde te creëren. Weegschaal met Antwerpen Maar nog steeds geen cent. “Tijdens het werkbezoek van de Vlaamse Regering op 25 november vroeg ik het aan minister Lydia Peeters (Open-Vld) en zij antwoordde dat die er was. We moeten wachten op een beslissing.

De Vlaamse regering heeft beloofd deze beslissing tijdens de huidige legislatuur te nemen. H. Uiterlijk in 2024 . Niet alleen in de stationsbuurt van Zeebrugge, maar ook in het Antwerpse havenhuis is de financiële toekomst twijfelachtig. Door de fusie staan ​​alle investeringen in Zeebrugge nu op dezelfde balans. “Binnen de havenautoriteiten bestaat bezorgdheid over hoeveel er moet worden aangekocht, niet alleen voor de nieuwe sluizen Zeebrugge, maar ook voor de Antwerpse Additional Container Capacity (ECA). Over de financiering is nog niets beslist. Dit kan via publiek-private samenwerking, via de ‘normale’ route via budgetten voor mobiliteit en openbare werken, of via schenkingen van havenautoriteiten. De € 1 miljard die in 2019 aan het project is toegewezen, zal niet worden overschreden. Ondertussen stegen de grondstoffen- en arbeidsprijzen met dubbele cijfers. Bovendien hebben ze in juni 2022 gekozen voor een tunnel van meer dan 1 kilometer als ons ontwerpvoorstel, wat een aanzienlijke hogere kosten met zich meebrengt.

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen