woensdag, mei 29, 2024
HomeDammeNiet meteen plannen voor een verdere fusie

Niet meteen plannen voor een verdere fusie

Waarom samenwerken?

Alle aanwezige gemeenten, waaronder Brugge, Damme, Beernem, Blankenberge, Oostkamp, Knokke-Heist, Zedelgem, Jabbeke, Torhout, en Zuienkerke, delen gelijkaardige uitdagingen. Van cultuur en toerisme tot wonen en werken, de thema’s op tafel waren divers, maar de boodschap was uniform: de middelen zijn beperkt en de uitdagingen groot.

Samenwerking biedt een weg vooruit om efficiënter gebruik te maken van middelen en expertise. Door kennis en krachten te bundelen kunnen deze gemeenten beter inspelen op de behoeften van hun inwoners. Een gedeeld informaticasysteem of gezamenlijke personeelsstrategieën zijn slechts enkele voorbeelden van hoe synergie voordelen kan opleveren.

De tegenargumenten en weerlegging

Niet iedereen staat te springen voor intensievere samenwerking. Critici wijzen op de mogelijke verlies van lokale identiteit en autonomie. Echter, de praktijk leert ons dat samenwerken niet gelijkstaat aan samensmelten. Behoud van lokale eigenheid staat voorop, terwijl men op regionaal niveau de krachten bundelt.

De angst voor verplichte fusies speelt ook mee in de discussie. Hoewel deze niet op de politieke agenda staan, zoals benadrukt tijdens het overleg, is het duidelijk dat een vrijwillige, doordachte samenwerking de voorkeur geniet. Dit biedt de kans om op maat gemaakte oplossingen te ontwikkelen die ten goede komen aan alle betrokken partijen.

Ons gedacht…

De weg naar samenwerking is duidelijk ingezet met het oog op de nieuwe legislatuur. De Brugse regio heeft een unieke kans om als voorbeeld te dienen voor andere regio’s in het land. Door samen te werken kunnen we grootse dingen bereiken, met respect voor onze lokale diversiteit en tradities.

Wat denkt u over deze nieuwe richting van samenwerking? Ziet u mogelijkheden of heeft u bedenkingen bij dit initiatief? Laat uw stem horen in de reacties hieronder.