16.1 C
Knokke-Heist
woensdag, oktober 20, 2021

Nieuw Vlaamse decreet geen invloed op bestuur van Knokke-Heist

Blankenberge en De Panne gebruik van het nieuwe “Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie” om een machtswissel door te voeren. Ook daar vervangt de oppositie de huidige burgemeester door een nieuwe. Na het overlijden van wijlen burgemeester Graaf Leopold Lippens riepen nogal wat kwatongen dat de oersterkte gemeentebelangen in Knokke-Heist uitéén zouden vallen. Of anderen de macht zouden grijpen.

Cijfermatig zou het inderdaad nipt kunnen mochten CD&V, Open VLD, N-VA, Groen/Vooruit en het Vlaams Belang samen een nieuwe coalitie vormen. Maar iedereen die politiek realistisch denkt weet dat tussen bepaalde partijen het water daarvoor te diep is.

Is dat nieuwe Vlaamse gemeentedecreet dan sowieso een goede zaak? Herwig Reynaert, professor politicologie UGent ziet voor- maar ook nadelen. “Het voordeel is dat politieke impasses sneller opgelost kunnen worden. Maar aan de andere kant maakt het het lokale politieke niveau ook net iets kwetsbaarder voor politieke spelletjes”, zegt hij. Al valt dat ook te nuanceren. “Er zijn garanties ingebouwd in het decreet. Zo kan je geen constructieve motie indienen in de periode van één jaar na de installatie van de gemeenteraad, en ook niet één jaar vóór de dag van de volgende verkiezingen.”

Of nu de ene na de andere gemeente of stad een coalitiewissel zal doorvoeren, betwijfelt Reynaert. “Er zal geen tsunami van constructieve moties van wantrouwen komen. Daar ben ik vrij gerust op. Tijdens de vorige legislatuur waren er wat structurele onbestuurbaarheid betreft een tiental gevallen in heel Vlaanderen. We zitten nu natuurlijk net bij de start van dat nieuwe decreet. En sommigen hebben dit moment nu aangegrepen om een coalitiewissel door te voeren.” Maar in Knokke-Heist blijft alles bij het oude.

Lees ook deze artikels

2 REACTIES

  1. “Maar in Knokke-Heist blijft alles bij het oude.”
    Knokke-Heist zit misschien nu nog in een “post-feodale” periode, maar zoals bekend na de Middeleeuwen komt de Renaissance!
    En in Afghanistan gaat men niet terug naar de Middeleeuwen maar naar de prehistorie!

  2. Op 15 Augustus mag er op het heldenplein een vissersfeest gehouden worden, met daarbij vooral oude ambachten, namaak bootjes,garnalen pellers etc. Waarom mocht er dan geen folkloremarkt gehouden worden in de maand Augustus? Andermaal een kaakslag voor de Heistenaren, want wat gebeurd er tegenwoordig nog in deelgemeente Heist NIETS ! Wegen veranderen, aan hoogbouw doen, oud stadhuis afbreken en laten liggen al 2 jaar, bomen omhakken. Maar vermakelijkheden neen hoor,en dat men nu niet afkomt met de Corona hè, scharpoord zat deze week vol voor fabriek muziek 4000man! Hoeveel Boufort beelden staan er op de dijk in Heist amper drie, in Knokke 7 of 8. Ik wens Knokke het toe, maar a.u.b. heren Burgemeester en schepenen denk nu toch ook eens Heist, want je weet de verkiezingen komen er en er niets gevaarlijker dan op de lauweren rusten.groetjes

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!