HomeProvinciebestuurNieuwe corona-richtlijnen vanuit de Provincie

Nieuwe corona-richtlijnen vanuit de Provincie

Vanaf vandaag is er een nieuw besluit van onze West-Vlaamse gouverneur. Raamverkoop – kan, mits toelating van de gemeente. Om samenscholingen te vermijden mogen de voedingswaren niet ter plaatse geconsumeerd worden maar dit zou dus wel kunnen op een ligstoel op het strand? Alcohol via raamverkoop kan dan weer niet. We zetten alles hieronder nog even op een rijtje:

Kunnen occasionele verkopen door verenigingen nog doorgaan?
Ja, dat kan.

Zijn er specifieke voorwaarden gekoppeld aan de occasionele verkopen door verenigingen?
Ja, het moet om een steunactie gaan.

Hoe geraken de goederen die de vereniging verkopen tot bij de koper?

 • Men kan werken met een erkend afhaalpunt of met een afhaalpunt georganiseerd door de gemeente.
 • Men kan ook werken met een levering aan huis maar met die voorwaarde dat er naar analogie met de professionele pakjesdiensten aangebeld wordt, het pakje aan de deur gezet wordt en meteen afstand genomen wordt. Sowieso moet elk fysiek contact vermeden worden tussen verkoper/aanbieder en koper/ontvanger. Men mag ook niet binnen in de woning.

Mogen verenigingen zelf pakketten samenstellen?
Ja, dit mag op voorwaarde dat men dit op een coronaprove manier doet: voldoende afstand houden (1,5 meter), aantal personen die de pakketten samenstellen bepalen op basis van de grootte van de ruimte (1 persoon per 10 m2), de ruimte regelmatig verluchten, mondneusmasker dragen en handen wassen of handgels gebruiken.

Mogen verenigingen zelf samenkomen om maaltijden te bereiden om als steunactie te verkopen/aan te bieden?
Ja, dat mag op voorwaarde dat men dit op een coronaprove manier doet: voldoende afstand houden (1,5 meter), aantal personen die de maaltijd bereiden bepalen op basis van de grootte van de ruimte (1 persoon per 10 m2), de ruimte regelmatig verluchten, mondneusmasker dragen en handen wassen of handgels gebruiken.

Kan een vereniging een steunactie organiseren door van deur tot deur te gaan?
Dit kan niet. Ambulante handel van voedingswaren is sinds het MB van 6 maart 2021 weliswaar toegelaten, maar enkel voor handelaars voor wie dit onder hun normale activiteit valt.

Als er met een levering gewerkt wordt, waar moet men rekening mee houden bij het transport via de auto?
Tussen de leden van de vereniging moet er in de auto een afstand van 1,5 meter bewaard worden. Het type wagen is bepalend om te weten met hoeveel personen je in de auto kan, om te leveren aan huis. Voor leden die tot hetzelfde huishouden behoren of leden die deel uitmaken van de “nauwe contacten” (knuffelcontact) telt deze maatregel niet. 
Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten en te reinigen. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden is het dragen van een mondneusmasker verplicht.

De vereniging werkt met een afhaalpunt: wat is mogelijk?

 • Men kan werken met een erkend afhaalpunt bij een professionele instantie (bvb een onderneming, een horecazaak…).
 • Men kan werken via een door de gemeente ingericht afhaalpunt.

Het door een professionele instantie erkende en gemeentelijk ingerichte afhaalpunten verlopen onder permanent toezicht van respectievelijk de professionele instantie of de gemeente. De verenigingen mogen wel helpen.
Er worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tussen de professionele instantie/de gemeente en de vereniging om een coronaproof verloop van de afhaling te garanderen.

Waaraan moet een gemeentelijk afhaalpunt minimaal voldoen?

 • Een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd.
 • Mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler.
 • De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden.
 • Noodzakelijke handhygiëne ter beschikking voor de aanbieder en de afhaler.
 • Bij voorkeur afhalen op reservatie/via tijdsloten.
 • Zo weinig mogelijk cash geld, bij voorkeur vooraf betaling of contactloos ter plaatse.
 • De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de gemeente of de professionele instantie.
 • Hierover en over eventueel bijkomende punten, worden duidelijke afspraken gemaakt tussen de gemeente/de professionele instantie die het afhaalpunt aanbiedt en de vereniging.   De gemeente/de professionele instantie die het afhaalpunt aanbiedt, ziet er op toe dat dit coronaproof gebeurt.

FAQ raamverkoop (nieuwe versie dd. 16/03/2021)

Wat is raamverkoop?
Het verkopen van voeding en drank via een raam- of deuropening, chalet, strandbar,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid. Raamverkoop is gericht op onmiddellijke consumptie waarbij de klant de zaak niet betreedt. 

Mag een zaak raamverkoop organiseren?
Ja, dat mag op voorwaarde dat ze hiervoor de toelating kreeg van de gemeentelijke overheid.

Mag men via raamverkoop alcohol verkopen?
Neen, dat mag niet.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?
Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit niet. Niet-limitatieve voorbeelden van snacks voor onmiddellijke consumptie zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket, een ijsje…
Als het om een volwaardige afhaalmaaltijd (bvb. een voorgerecht, hoofdgerecht én dessert, een maaltijd die je niet zo maar onmiddellijk kan consumeren…) dan mag dit wel samen met alcohol aangeboden worden maar tot 20 uur ’s avonds (en vanaf 5 uur ’s morgens).

Wie mag alcohol aanbieden?
De verkoop van alcohol is verboden tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Tussen 5 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds kan alcohol aangeboden worden door:

 • Professionele drankcentrales.
 • Professionele wijnleveranciers.
 • Drankautomaten.
 • Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.

Dragen van een mondneusmasker

Het dragen van een mondneusmasker beschermt jou en anderen tegen de verspreiding van het coronavirus én is door de federale overheid verplicht:

 • op het openbaar vervoer vanaf 13 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt;
 • vanaf de middelbare school;
 • op het werk;
 • voor bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld marktkramers;
 • in winkels en winkelcentra, in de winkelstraten (zones aangeduid op lokaal niveau);
 • in bibliotheken;
 • in de gebedshuizen en bezinningsplaatsen;
 • bij begrafenissen, crematies en burgerlijke huwelijken.

Om uniformiteit en duidelijkheid te geven waar in de provincie West-Vlaanderen bijkomend de mondneusmaskerplicht van toepassing is, stelde de gouverneur een politiebesluit op. In de provincie West-Vlaanderen geldt door dit besluit het volgende:

 • Algemene verplichting om een mondneusmasker bij zich te hebben op het volledige grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.
 • Mondneusmaskerplicht in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen (gemeentehuis, sporthal, bibliotheek, gerechtsgebouw …).
 • Mondneusmaskerplicht op alle markten.
 • Mondmaskerplicht op de recyclage- of containerparken.
 • In gebouwen voor erediensten.

De burgemeesters moeten zelf in hun gemeente bepalen waar de mondneusmaskerplicht geldt in de winkelstraten en dit duidelijk afficheren ter plaatse.

FAQ met interpretatie politiebesluit wielerwedstrijden

Geldt dit politiebesluit voor alle soorten wielerwedstrijden?
Dit besluit is enkel van toepassing op wielerwedstrijden op de openbare weg. Het kan hierbij gaan om een gesloten omloop, om een open omloop of om een open omloop én in 1 lijn.
Op dit moment kunnen sowieso enkel professionele wedstrijden zonder publiek doorgaan.  Dit is één van de pandemierichtlijnen van de federale overheid. Ondertussen is het veldritseizoen zo goed als afgelopen en gaan er in onze provincie geen veldritten meer door.

Welke wielerwedstrijden zijn er momenteel toegelaten?
Het federaal overlegcomité dat bestaat uit de federale regering en de regeringen van deelstaten, besliste dat tot 1 april 2021 enkel professionele wedstrijden mogen doorgaan.  Dit betekent concreet dat enkel wedstrijden met professionele renners kunnen georganiseerd worden.  Voor de wegcompetitie kunnen dus enkel de wedstrijden van de nationale en internationale UCI-kalender op dit moment doorgaan.

Kan ik samen met vrienden naar de wielerwedstrijd gaan kijken?
Neen, dat kan niet.  Publiek is niet toegelaten langsheen de volledige parcoursen van wielerwedstrijden op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Voor de wielerwedstrijden betekent dit dat er niet alleen geen publiek toegelaten is in de aankomst- en vertrekzones, maar ook niet langsheen het volledige parcours.  

Ik woon langsheen een parcours en heb een voortuin. Mag ik daar de wedstrijd bekijken?
In je eigen private voortuin mag je met maximum 10 personen naar de wielerwedstrijd kijken.  Je behoudt de 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar als het gaat om 10  personen die niet onder hetzelfde dak wonen. Om alle discussies met politiediensten te voorkomen, raden we aan om een mondneusmasker te dragen.

Kan ik naar een handelszaak (de bakker, slager,… ) die langs het parcours gelegen is?
Sowieso is het parcours afgesloten en is het niet eenvoudig om tijdens de duur van de wielerwedstrijd bij een handelszaak op het parcours te geraken.  Er wordt aangeraden om uw boodschappen te plannen voor of na de wedstrijd.

Kan ik een wandeling gaan maken, dat deels via het parcours loopt?
Wij raden u aan om uw wandeling te starten vooraleer de wielerwedstrijd begint en pas terug te komen nadat de wedstrijd voorbij is.  Tijdens de doortocht van de koers is het verboden om langs het parcours te wandelen.  Vergeet ook 1 uur voor en na de wielerwedstrijd uw mondneusmasker niet aan te doen.  In de provincie West-Vlaanderen moet u trouwens sowieso steeds kunnen aantonen dat u een mondneusmasker bij u hebt.

Hoe kan ik nu weten dat ik mij op het parcours van een wielerwedstrijd bevindt?
Mensen die langs het parcours wonen, worden hiervan ingelicht door de organisator, dat is een verplichting.
Wie niet langs het parcours woont, zal sowieso geconfronteerd worden met een organisatormedewerker die aangeeft dat er een wielerwedstrijd doorgaat en zal bijgevolg een wegomleiding moeten volgen.

Waarom is een mondneusmasker verplicht langs het parcours als je de wedstrijd toch niet op het openbaar domein mag volgen?
Deze mondneusmaskerplicht geldt in de eerste plaats (vanaf 1 uur voor en 1 uur na de wedstrijd) voor:

 1. de organisatiemedewerkers;
 2. de technische omkadering van de deelnemers;
 3. de deelnemende sporters zelf en dit tijdens een interview voor of na de wedstrijd en tijdens de podiumceremonie. Tijdens de wielerwedstrijd zelf moeten de wielrenners het mondneusmasker niet dragen;
 4. de pers.

Deze bovenstaande 4 categorieën mogen uiteraard wel op het parcours aanwezig zijn.  Ze moeten kunnen bewijzen dat ze deel uit maken van 1 van de 4 categorieën.
De mondneusmaskerplicht geldt ook 1 uur voor en  1 uur na de wedstrijd voor alle mensen die zich op het parcours bevinden.

Mag ik voor een dringende verplaatsing tijdens de wedstrijd het parcours op?
Voor dringende verplaatsingen die niet uitgesteld kunnen worden tot na de wedstrijd, kan u rekening houdend met de richtlijnen van de organisatoren, het parcours betreden.  We denken hier bvb aan dringende medische zorgen, verplaatsingen naar uw werk…

Mag ik in een randactiviteit organiseren voor, tijdens en na de doortocht van de wielerwedstrijd?
Neen dat is verboden, zowel op openbaar als op privaat domein.

Mag ik mijn drone inzetten om beelden van de wielerwedstrijd te maken?
Neen dit is verboden door het politiebesluit en meer bepaald kan je een particuliere drone niet laten stijgen, landen of vliegen in een perimeter van 500 meter langs weerzijden van het parcours van de wielerwedstrijd op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.  Dit verbod geldt vanaf 1 uur voor en tot 1 uur na de wedstrijd.

Waarom loopt dit besluit tot 5 april en niet tot 1 april zoals de huidige federale coronamaatregelen van toepassing zijn?
De gouverneur van West-Vlaanderen heeft beslist dat dit politiebesluit geldt tot en met het doorgaan van de Ronde van Vlaanderen.

Kan het nog dat er in de loop van het wielerseizoen versoepelingen komen?
De gouverneur kan enkel strengere maatregelen opleggen dan diegene die federaal bepaald worden.  Als de federale overheid de maatregelen voor wielerwedstrijden zou versoepelen in de loop van het wielerseizoen dan zal de gouverneur zijn besluit hierop herbekijken binnen deze federale krijtlijnen.

Waarom nam de gouverneur dit besluit?
De gouverneur nam dit besluit in overleg met de West-Vlaamse burgemeesters.  Samen vinden zij het belangrijk dat de richtlijnen voor wielerwedstrijden eenduidig en uniform zijn voor de hele provincie West-Vlaanderen

De voornaamste beperkingen van toepassing tot 1 april 2021

Sociale contacten

 • Iedereen heeft recht op één knuffelcontact.
 • Een gezin mag slechts één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen, er mogen dus nooit twee bezoekers tegelijk bij u aanwezig zijn.
 • Voor alleenstaanden geldt een uitzondering: zij mogen naast hun knuffelcontact ook nog 1 andere persoon thuis uitnodigen, maar nooit tegelijkertijd en steeds met naleving van de afstandsregels (voor wat die ene andere persoon betreft).
 • Op het openbaar domein mag je nog steeds samen zijn met maximum 10 personen, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. De regels van de social distancing moeten er altijd nageleefd worden ten opzichte van personen die geen deel uitmaken van uw gezin/mensen die met u samenleven onder één dak of die niet uw knuffelcontact zijn.

Avondklok
Er is een avondklok, dit betekent concreet dat je tussen 24 uur en 5 uur ’s morgens je woning niet mag verlaten. Noodzakelijke verplaatsingen zijn wel mogelijk (werk, dringende medische bijstand,…).

Bezoek aan woonzorgcentra, ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, instellingen voor jeugdzorg, MFC’s,…
Dit wordt onder voorwaarden toegestaan. Contacteer hiervoor de betrokken instelling. Zij kunnen immers zelf eigen accenten leggen.

Onderwijs
Voor de specifieke richtlijnen (basis-, secundair, hoger-, deeltijds-, kunst- of volwassenenonderwijs) verwijzen we naar de website https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus.

Jeugdwerk

 • Activiteiten in georganiseerd verband kunnen:
  – voor kinderen tot en met 12 jaar, met maximum 10 personen binnen en met maximum 25 personen buiten;
  – voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar, met maximum 10 personen en verplicht buiten.
 • De begeleiders tellen niet mee in het aantal. Ze dragen steeds een mondneusmasker en behouden de social distance in de mate van het mogelijke.
 • De groepen blijven steeds dezelfde van samenstelling.
 • Buitenspeelpleinen zijn open.

Meer info: https://ambrassade.be/nl/kennis/corona-en-jeugdwerk.

Werken

 • Telewerken is verplicht, overal waar dat  mogelijk is.
 • Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht.
 • Alle bedrijven kunnen blijven doorwerken op voorwaarde dat alle regels voor de bestrijding van het virus nageleefd worden.
 • Niet-medische contactberoepen, zoals kapper, niet-medische pedicures, schoonheidsspecialisten, … moeten verplicht sluiten.

Cultuur, verenigingsleven en recreatie
Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten:

 • de casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren;
 • de wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, onbemande zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams;
 • de discotheken en dancings;
 • de feest- en receptiezalen;
 • de pretparken;
 • de binnenspeeltuinen;
 • de bowlingzalen;
 • de kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen;
 • de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons;
 • bioscopen;
 • fitnesscentra; 
 • de skipistes, langlaufpistes en skicentra.

Zijn wel open:

 • buitenspeeltuinen;
 • musea;
 • buitengedeelten van natuurparken, dierentuinen en -parken met inbegrip van de ingang, uitgang, sanitaire voorzieningen, eerste hulp en noodgebouwen;
 • zwembaden, met uitsluiting van de recreatieve onderdelen en de subtropische zwembaden
 • bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
 • de buitengedeelten van sportinfrastructuren
 • overdekte paardenpisten in manèges en paardenrenbanen (enkel met het oog op het welzijn van het dier).
 • privésauna’s, voor zover deze gebruikt worden door personen van hetzelfde huishouden of personen die een duurzaam contact onderhouden

Niet-essentiële verplaatsingen blijven toegelaten, mits naleving van het samenscholingsverbod van maximaal 10 personen en respect voor de afstandsregel.

Sport

 • Sporten in georganiseerd verband is verboden, behalve voor de buitensporten voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar.
 • Alle binnensporten zijn verboden met uitzondering van sportactiviteiten, -stages en kampen georganiseerd of toegelaten door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar.
 • Niet-georganiseerde individuele sportactiviteiten zijn enkel buiten toegelaten ofwel:
  – met je eigen gezin;
  – met maximum 4 personen, maar met behoud van de 1,5 meter afstand.
 • Fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten.
 • Kleedkamers en douches zijn gesloten (behalve in de zwembaden).

Horeca
Horeca (cafés en restaurants) is gesloten. Afhaalmaaltijden zijn wel nog mogelijk (tot 22 uur ’s avonds). Alcoholische dranken mogen alleen samen met een afhaalmaaltijd aangeboden en/of geleverd worden tot 20 uur.

Hotels en B&B’s blijven open. Hun restaurant, bar en lobby zijn gesloten. Hotelgasten moeten hun maaltijden op de kamer nuttigen. Vanaf 8 februari zijn ook vakantieparken en campings terug open voor iedereen. Enkel de gemeenschappelijke sanitaire gedeelten zijn open voor publiek. Alle indoor-activiteiten op deze parken (zwembad, restaurant, bar, lobby, …) zijn verplicht gesloten.

Winkels
Alle winkels zijn open. Winkelen moet gebeuren volgens de volgende regels:

 • de noodzakelijke hygiënemaatregelen worden nageleefd (handgel beschikbaar);
 • looplijnen moeten gevolgd worden;
 • individueel , uitgezonderd minderjarigen uit uw huishouden of personen die begeleiding nodig hebben, die mogen begeleid worden door 1 volwassene;
 • maximaal 30 minuten per winkel.

Nachtwinkels moeten verplicht sluiten om 22 uur.
De verkoop van alcohol is in alle winkels verboden tussen 20 en 5 uur. De drankafdeling in de winkels moet onbereikbaar gemaakt worden voor de kopers. Ook via take-away mag men geen alcohol aanbieden na 20 uur (zie besluit van de gouverneur).

Openbaar vervoer
Mét een mondmasker op, zowel in het station of aan de bushalte als op de bus, de trein of de tram.

Erediensten

 • Gebedshuizen blijven open. Erediensten kunnen met maximum 15 personen.
 • Begrafenissen en crematies worden beperkt tot 50 personen en zonder fysiek contact.
 • Koffietafel/receptie na begrafenissen kan niet meer plaatsvinden.
 • Huwelijken vinden plaats met maximum 15 personen.

Reizen:

Al zeker tot 1 april 2021 zijn niet-essentiële reizen verboden:

 • naar het buitenland voor personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België;
 • naar België voor personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in het buitenland.

Dit reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer. Gedurende deze periode zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Concreet gaat het om reizen omwille van:

 1. professionele redenen
 2. de reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders
 3. dwingende gezinsredenen
 4. humanitaire redenen
 5. studieredenen
 6. inwoners van grensregio’s
 7. zorg voor dieren
 8. juridische verplichtingen
 9. dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig
 10. een verhuizing
 11. doorreizen

Voor deze reizen is de reiziger verplicht een digitale of papieren verklaring op eer (document is te vinden op www.info-coronavirus.be) voorafgaand aan de reis in te vullen, te ondertekenen en bij zich te dragen gedurende de ganse reis.

Meer info is terug te vinden via www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-22-01 en https://diplomatie.belgium.be/nl.

1 REACTIE

 1. De kapper mochten open vanaf 13 februari en zijn nu nog steeds open onder de huidige voorwaarden.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers