13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021

HomeZwinregioNieuwe expo en fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’ brengen middeleeuwen terug tot leven via...

Nieuwe expo en fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’ brengen middeleeuwen terug tot leven via virtuele realiteit

Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Maar de Zwingeul verzandde en de havens verdwenen. Een nieuwe fietsroute met virtual reality kijkers en een belevingsexpo in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist wekken de middeleeuwse Zwinhavens vanaf 3 juli terug tot leven. 

Van archeologie tot virtuele realiteit                                                                              

Brugge ontwikkelde zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Dat had alles te maken met haar voorhavens, gelegen langsheen de Zwingeul. De expo en fietsroute is gebaseerd op het jarenlange interdisciplinair archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent. Professor Wim De Clercq: “Een lang verdwenen wereld wordt via virtuele realiteit terug tot leven gewekt in het grootst mogelijke detail. Het is voor ons als onderzoekers een uniek sluitstuk in een lang traject, maar terzelfdertijd een uitdagend begin en inspiratiebron”.

Belevingsexpo Zwin Natuur Park
In de panoramazaal en het kijkcentrum in het Zwin Natuur Park maak je een tijdreis naar de middeleeuwen. Dit is mogelijk via innovatieve technologieën. Daardoor kan je de evolutie van de Zwinstreek echt gaan beleven, in beeld én geluid. In de exporuimte zie je de evolutie van de geul en de havens via projecties en maak je een virtuele bootreis langs de middeleeuwse Zwingeul. In het kijkcentrum tonen twee virtual reality kijkers het landschap door de eeuwen heen vanuit de lucht.

Fietsroute met virtual reality kijkers en webapp

De route verkent het prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Naast de kijkers in het Zwin Natuur Park, staan er ook vier virtual reality kijkers langs de route. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havensteden. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken. Via de webapp kan je de route volgen op je smartphone en krijg je onderweg meldingen met boeiende archeologische weetjes. Je hoeft geen app te downloaden, scan de QR-code of surf naar de website.

“De expo en fietsroute Verdwenen Zwinhavens spreekt door het gebruik van innovatieve technologieën en een sterk verhaal een heel breed publiek aan, van fietsers tot culturele meerwaardezoekers.”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

Extra activiteiten
Het Zwin Natuur Park organiseert extra publieksactiviteiten (te reserveren via zwin.be). Op zondag kunnen individuele fietsers aansluiten bij een begeleide tocht vanuit het Zwin Natuur Park. Er zijn ook workshops voor kinderen. Ook verenigingen, bedrijven en scholen kunnen tal van groepsactiviteiten boeken zoals nocturnes, begeleide fietstochten en specifieke modules. Daarnaast worden vanuit de gemeenten en ondernemers rondleidingen en tours aangeboden.

Praktisch

  • De expo loopt van 3 juli tot 7 november 2021. Tijdig je tijdslot reserveren is nodig.
    De toegang tot het Zwin Natuur Park is inbegrepen in de ticketprijs.
  • De fietsroute met de virtual reality-kijkers is er van 3 juli 2021 tot oktober 2023.
    De totale route bedraagt 60 km, je kan ook kiezen voor 31 of 44 km. De gratis fietskaart en webapp met archeologische weetjes tonen de weg.
  • Er is ook een publiekboek met meer info over het thema, het onderzoek en tips om de Zwinstreek te bezoeken.
  • De expo wordt georganiseerd volgens de geldende coronamaatregelen. De kijkers zijn coronaproof dankzij een behandeling met PhotoACTIVE®-beschermingstechnologie.

Alle info via www.verdwenen-zwinhavens.be

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers