vrijdag, april 19, 2024
HomeCultuurNieuwe Jubileumtegels Verfraaien Pannenstraat: Eerbetoon aan 100-jarige Verenigingen in Knokke-Heist

Nieuwe Jubileumtegels Verfraaien Pannenstraat: Eerbetoon aan 100-jarige Verenigingen in Knokke-Heist

Knokke-Heist viert de eeuwfeesten van haar lokale verenigingen op een bijzondere manier. Verenigingen die 100 jaar bestaan, krijgen nu de kans om hun nalatenschap in het straatbeeld te vereeuwigen met een unieke jubileumtegel. Deze tegels worden een vast onderdeel van het trottoir in de Pannenstraat, een gebied dat zich uitstrekt tussen de Onderwijsstraat en het kruispunt van de Polderstraat met de Hendrik Consciencestraat.

Het initiatief, gelegen nabij het belevingscentrum HEY, biedt een creatieve manier om de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad te eren. Verenigingen die hun honderdjarig bestaan naderen, of dit reeds gevierd hebben, kunnen een aanvraag indienen voor zo’n tegel. Deze aanvragen worden verwerkt via een online formulier beschikbaar op de websites van de Sport- of Cultuurraad, afhankelijk van de raad waaronder de vereniging valt.

In het verleden hebben vier prominente verenigingen al een dergelijke eer ontvangen. Deze omvatten de Koninklijke Handbooggilde De Duinengalm, Koninklijke Rokersclub De Ware Vrienden, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist, en Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. Hun tegels, oorspronkelijk geplaatst in de perkjes voor het oude schoolgebouw van HEY, zullen worden verplaatst naar de nieuwe locatie. Dit maakt deel uit van een groter plan om een ‘walk of fame’ te creëren voor de 100-jarige verenigingen, waardoor de geschiedenis van de gemeenschap op een tastbare en zichtbare manier wordt gevierd.

Deze jubileumtegels zijn meer dan enkel een herdenking; ze vormen een interactief element in het dagelijkse straatbeeld en brengen de gemeenschap samen rond een gedeeld erfgoed. Dit initiatief toont aan hoe Knokke-Heist haar verleden koestert en de bijdragen van haar verenigingen aan de lokale gemeenschap erkent en viert.

Misschien is het ook wel eens tijd om carnaval in een bepaalde vorm te verankeren in het straatbeeld? Het mag iets meer zijn dan een tegel!

1 REACTIE