dinsdag, april 16, 2024
HomeKnokke-HeistNieuwe Natuurbeheerwerken in Blinckaertduinbos

Nieuwe Natuurbeheerwerken in Blinckaertduinbos

Het Blinckaertduinbos in Knokke-Heist, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos sinds eind 2022, ondergaat weer tal van natuurbeheerwerken. Deze inspanningen zijn erop gericht om een klimaatrobuust bos te behouden, rijk aan voorjaarsflora.

Middelhoutbeheer en Planten Een belangrijk aspect van deze werken is het toepassen van middelhoutbeheer. Dit houdt in dat sommige opgaande bomen worden behouden, terwijl anderen in hakhout worden omgezet. Deze methode helpt om de voorjaarsflora te bevorderen en maakt het bos robuuster voor toekomstige klimaatveranderingen. Het Agentschap plant ook nieuwe bomen en heesters, waaronder hazelaar, die als voedselplant dient voor de rode eekhoorn.

Beplantingen en Veiligheidskap Specifieke aandacht gaat uit naar het Koningsbos, met focus op zones die vrij zijn gemaakt van klimop en een open zone bij Fort Sint-Pol. Na recente stormschade is ook een veiligheidskap gepland bij Zevenkote, waarbij een zestal populieren worden verwijderd.

Strijd tegen Klimop en Exoten De aanpak van woekerende klimop en het beheer van invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Japanse duizendknoop zijn cruciaal. Deze maatregelen helpen de inheemse flora en fauna te beschermen en bevorderen de natuurlijke biodiversiteit.

Natuurbeleving Het Blinckaertduinbos biedt uitgebreide mogelijkheden voor natuurbeleving. Er zijn zandige paden, bewegwijzerde routes, en informatieborden die bezoekers helpen het bos te verkennen. Men kan hier diverse vogelsoorten spotten, evenals rode eekhoorns en de beschermde boomkikker. Voor kinderen zijn er twee speelzones die ruimte bieden voor bosavonturen.

Deze natuurbeheerwerken in het Blinckaertduinbos zijn essentieel voor het behoud van een gezond en divers ecosysteem. Ze bieden een balans tussen natuurbehoud en natuurbeleving, en dragen bij aan een duurzame toekomst voor dit unieke bosgebied in Knokke-Heist.