15 C
Knokke-Heist

Nieuwe reuzen in Uilenspiegelmuseum Damme

Het Uilenspiegelmuseum in Damme opent opnieuw zijn deuren op 18 februari 2023 met twee nieuwe reuzen in zijn collectie: Thyl en Nele. Het museum, gelegen in het centrum van Damme, is een populaire bestemming voor iedereen die even wil onthaasten.

Het Uilenspiegelmuseum, gelegen in de stad die bekendstaat als de Uilenspiegelstad bij uitstek, vertelt het verhaal van vijf eeuwen Tijl Uilenspiegel. Tijl is het hoofdpersonage in de vrijheidsroman La Légende d’Ulenspiegel van Charles De Coster uit 1867, die zijn inspiratie haalde uit volksverhalen die teruggaan tot 1500. Het museum bezit een documentatiecentrum met naslagwerken, prenten en boeken over Tijl Uilenspiegel.

Naast deze collectie is het museum nu ook de trotse eigenaar van twee reuzen: Thyl en Nele, creaties van wijlen Hubert Meeze. De reuzen werden geschonken door de Confrérie des Compagnons de Thyl du Maelbeek uit Elsene, waar Tijl Uilenspiegel ook bekend is vanwege het feit dat Charles De Coster er woonde en stierf.

De reus Nele is ongeveer 3 meter hoog en Thyl is ongeveer 4 meter. Beide reuzen staan permanent tentoongesteld in de hoogste ruimte van het Damse museum en zijn gemaakt van een structuur van pvc-buizen en stof. De hoofden wegen elk ongeveer 3,5 kilogram.

“We zijn erg trots dat de reuzen aan ons museum geschonken zijn”, aldus schepen Rik Strubbe. “Het is een aanwinst voor onze collectie en zo blijft Damme meer dan ooit de plek om Tijl Uilenspiegel te leren kennen. Reuzen spreken ook tot de verbeelding en wie weet komen ze ook wel eens buiten in onze stad. Thyl en Nele liepen hier jaren geleden rond op de legendarische Damse kaasmarkten dankzij de Confrérie.”

Het museum opent op 18 februari 2023 en is dagelijks toegankelijk van 9.30 tot 17 uur, behalve op maandag buiten de schoolvakanties. Een toegangsticket kost maximum 2,5 euro per persoon.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen