Home Zwinregio Zeebrugge Nieuwe sleepboten geven waterballet als welkom

Nieuwe sleepboten geven waterballet als welkom

De ‘VB Bolero’ en de ‘VB Rumba’, werden onlangs in hun thuishaven Zeebrugge verwelkomd. Voor die gelegenheid gaven de slepers een waterballet en demonstreerden zij hun manoevreerbaarheid. De beide slepers werden verwelkomd door een beperkte groep (Corona !!!) afgevaardigden van MBZ, het havenbestuur, en Boluda Towage, de uitbater van de nieuwe vaartuigen.

Beide sleepboten werden door de scheepswerf Damen in Vietnam gebouwd en met een vrachtschip naar Rotterdam verscheept. Na enkele laatste aanpassingen aldaar werden de slepers nu in de thuishaven afgeleverd.

Geert Vandecappelle, CEO van Boluda Towage Europe: “Ik ben trots om de ‘VB Bolero’ en de ‘VB Rumba’ vandaag in de haven van Zeebrugge te mogen verwelkomen en ik wens hen en hun bemanning een behouden vaart. Boluda Towage Europe zal de sleepboten in december 2020 in gebruik nemen voor de verlengde concessie voor sleepdiensten in de Belgische kusthaven”.

De focus van de samenwerking tussen MBZ en Boluda Towage Europe ligt op efficiëntievlotte en veilige scheepvaart, waarbij eveneens sterk wordt ingezet op duurzaamheid. De overeenkomst houdt o.a. in dat de vloot in Zeebrugge zal bestaan uit acht krachtige sleepboten, allemaal gecertificeerd volgens de hoogste brandblusvereisten. Ze worden ook bemand met lokale bemanningsleden.

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “Wij zijn blij dat ‘VB Bolero’ en ‘VB Rumba’ zich aansluiten bij de vloot van sleepboten in de haven van Zeebrugge. Aangezien het havenbestuur zijn Clean Port strategie blijft uitvoeren, is duurzaamheid een essentieel onderdeel van de concessieovereenkomst met Boluda Towage Europe. We zijn er trots op dat Zeebrugge over een krachtige vloot van sleepboten beschikt, perfect uitgerust voor zware sleepoperaties en in overeenstemming met de hoogste emissienormen.

De ‘VB Bolero’ en “VB Rumba’ zijn zeer wendbaar en zeer goed presterende schepen met een modern ontwerp. De twee ASD 2813-sleepboten met een trekkracht van 85 ton op de paal zijn door Damen gebouwd en voldoen aan de meest recente IMO Tier III-emissienormen.

Naast de sleepboot ‘Union Koala’, die Boluda Towage Europe in 2019 reeds liet ombouwen naar de Tier III-eisen, wordt dit jaar ook de ‘Union Panda’ omgebouwd om aan deze norm te voldoen.
Ook andere sleepboten uit de vloot van deze regio zullen gedurende de eerste twee jaren van de concessieovereenkomst omgebouwd worden naar de Tier III-normen.

Boluda Towage Europe biedt sleepdiensten op maat aan klanten in belangrijke havens in België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf maakt deel uit van de Boluda Towage Group, een familiebedrijf en één van de wereldleiders op het gebied van maritieme diensten. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig en exploiteert een vloot van meer dan 300 sleepboten in 75 havens in 19 landen in Europe, West-Afrika, Amerika en de Indische Oceaan.

TEKST: F. Neyts
FOTO’s: Mike Louagie

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers