zondag, april 14, 2024
HomeCultuurNieuwe Uitgave van 'Rond de Poldertorens' Belicht Belangrijke Bijdragen in de Zwinstreek

Nieuwe Uitgave van ‘Rond de Poldertorens’ Belicht Belangrijke Bijdragen in de Zwinstreek

Het laatste nummer van de 65ste jaargang van ‘Rond de Poldertorens’, het toonaangevende tijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, heeft recentelijk het licht gezien. Deze editie, rijk aan historische en culturele inhoud, belicht de waardevolle bijdragen van verschillende figuren in de Zwinstreek.

Herdenking van Bieke Hillewaert

Een bijzondere aandacht gaat uit naar het overlijden van Bieke Hillewaert, een vooraanstaande Brugse archeologe. Hillewaert was niet alleen van groot belang voor de stad Brugge, maar ook voor de gehele Zwinstreek. Haar baanbrekende archeologische onderzoek, waaronder het op de kaart zetten van Monnikerede en het verkennen van de bewoningsgeschiedenis van Oostkerke, wordt uitvoerig beschreven.

Het Leven van Jacobus Lambiot

Verder belicht Johan Deckers het fascinerende leven van Jacobus Lambiot, een 17e-eeuwse chirurgijn-barbier en herbergier-brouwer in Westkapelle. Het artikel biedt een blik op het medische landschap in de 17e en 18e eeuw, waarin geneeskunde geleidelijk aan een wetenschappelijke basis verkreeg. Ook de herberg- en brouwerijcultuur van die tijd wordt in detail behandeld.

Middeleeuwse Gebruiksobjecten in Hoeke

In een andere bijdrage beschrijft Jan Tilleman een opmerkelijke vondst uit Hoeke: een zware ballastkei, gebruikt als aambeeld, wat wijst op mogelijke ijzerbewerking op de site. Dit artikel maakt deel uit van de reeks over gebruiksobjecten vervaardigd uit Noord-Europese gesteenten in een middeleeuwse context.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen via caroline.terryn@telenet.be.